Kurczak w marynacie jogurtowej z sałatką

na 24 lutego 2011 8 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...
Dziś, w odpowiedzi na pojawiające się co jakiś czas prośby P.T. Czytelników, rozpoczynam serię przepisów wg. diety Dukana. Tak się złożyło, że i moi najbliżsi postanowili skorzystać z zaleceń żywieniowych tego francuskiego lekarza, więc i ja nieraz jadam w ten sposób. Dlatego podzielę się nieraz z Wami tym, co upichciłem.
Zaznaczam, że nie znam się zupełnie na dietach i nie chcę roztrząsać czy to dobra czy zła droga do zrzucenia zbędnych kilogramów – pozostawiam to do oceny specjalistom. Ja jedynie wyciągam pomocną dłoń do osób, które zdecydowały się na dietę proteinową.
Być może jesteście ciekawi skąd taka nazwa sałatki, prawda? Po prostu stąd, że nie wiedziałem jak ją nazwać, spojrzałem więc na kalendarz i zobaczyłem, że dzisiejszym solenizantem jest właśnie Florenty.

Kurczak w marynacie jogurtowej

Przygotowanie: 15 min
Czas całkowity: 60 min + kilka godzin marynowania
Ilość porcji: 3

Składniki:

– 1 podwójna pierś kurczaka
– 4 ząbki czosnku
– 400 ml jogurtu naturalnego 0%
– ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
– ½ łyżeczki papryki słodkiej
– ½ łyżeczki papryki ostrej
– ½ łyżeczki suszonego rozmarynu
– ½ łyżeczki suszonego majeranku
– szczypta soli

Przygotowanie:

Pierś myjemy i kroimy w kawałki. Osuszamy ręcznikiem papierowym.
Jogurt mieszamy z przyprawami i rozgniecionym i drobno posiekanym czosnkiem.
Kurczaka wkładamy do marynaty i dokładnie mieszamy tak, by cały się nią pokrył.
Odstawiamy w chłodnie miejsce na co najmniej kilka godzin (optymalnie na całą dobę).
Wkładamy kurczaka do foliowego rękawa do pieczenia (może być również naczynie żaroodporne lub garnek rzymski z pokrywką) i pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 st. C.

Sałatka św. Florentyna

Składniki:

– ½ główki sałaty lodowej
– 1 ogórek zielony
– 5 dużych rzodkiewek
– 1 duży pomidor
– 3 średnie ogórki kiszone
– garść kiełków rzodkiewki
– 100 g sera typu feta (o obniżonej zawartości tłuszczu)

Przygotowanie:

Sałatę rwiemy na kawałki. Pozostałe składniki kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy.
Smacznego!

Tagi: , , , , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na Google Plus Dołącz do fanów na YouTube

8 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Zawszemalinowa napisał(a):

    Witam,przepis wydaje się być świetny! Czy kurczaka wkładamy do worka wraz z marynatą?

  2. Kuba napisał(a):

    Wiolu, ciekawe jak jogurt grecki zmienia smak – muszę kiedyś sprawdzić ;-)

    Anonimie, obserwuj bloga, bo kolejne dukanowskie przepisy już wkrótce :-)

  3. Anonymous napisał(a):

    Wygląda nieźle, wypróbuje w sobotę i proszę o kolejne fajne propozycje :)

  4. Wiola napisał(a):

    Ja juz Kurczak w marynacie jogurtowej robilam i wedlug mojego przepisu uzylam jogurtu greckiego. smakuje naprawde super

  5. Kuba napisał(a):

    Aniu, taki kurczak bez wątpienia zasmakuje tak dunkanowcom, jak i osobom bez diety. Polecam!

    Ewam, nie musisz od razu iść na dietę – kurczak i tak będzie świetnie smakować :-)

  6. Ewam napisał(a):

    No to chyba przejde na diete ;))

  7. Ania napisał(a):

    O to ja przepis przekazuję mojej "dukanowej" siostrze i szwagrowi:) Sama też bym chętnie zjadła:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top