To świetna propozycja na zimniejsze dni gdyż kasza jest bardzo pożywna i dostarcza sporej dawki energii.
Krupnik
Przygotowanie: 10 min
Czas całkowity: 40 min
Ilość porcji: 3
Składniki:
– 1 l bulionu
– warzywa z przygotowania bulionu (marchewki, pietruszka)
– 4 ziemniaki
– 1 szklanka kaszy jęczmiennej (łamana, perła lub pęczak)
– 1 szklanka pulpy pomidorowej (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Przygotowujemy wywar zgodnie z przepisem na bulion drobiowy. Do garnka oprócz włoszczyzny i kurczaka dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i kaszę.
Doprowadzamy zupę do wrzenia i gotujemy około pół godziny na wolnym ogniu.
Ugotowane marchewki i jedną pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach lub drobno kroimy i dodajemy z powrotem do zupy. Doprawiamy do smaku.
Można urozmaicić smak zupy dodając szklankę pulpy pomidorowej.
Smacznego!
Majano, no to i ja widzę nić porozumienia :-)
DrincAct (Steve), yes I do. How can I help you?
Aniu, zaskakujecie mnie. U mnie w domu to właśnie kobietki za nim przepadają!
Panno Malwinno, ja też lubię taką wersję. Pozdrawiam!
Tilianaro, bo to doskonała zupa, aby odzyskać siły – łatwo się ją je, daje dużo energii. Ugotuj sama :-)
Flusso, :-)
Aga, no to się zgadzamy!
i ja tez lubie krupniczek:)
Jak ja lubię krupniczek :)
Krupnik, w takiej lekkiej wersji to dla mnie zupka chorobowa. Zawsze gdy jestem chora, moja Teściowa gotuje mi garnek tej zupy, Teść ją przywozi, a ja czuję że zdrowieję :) Bardzo ciepłe mam z nią skojarzenia, choć przyznam się, że sama nigdy jej jeszcze nie ugotowałam. Może czas to zmienić :)
krupnik bardzo lubię, obowiązkowo z dużą ilością zieleniny albo z grzybkiem;)
dziś u mnie na obiad także krupnik!
och, te ziarenka kaszy…
Krupnik to widać taka "męska" zupa bo mój syn też uwielbia:)
Hello,
Do you speak English?
Podsyłam Ci mojego synka ;) Lubi krupniczek:)
Pozdrawiam.