Spaghetti z tuńczykiem

na 9 listopada 2010 12 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...
Zapraszam dziś do przygotowania bardzo smacznego śmietanowego sosu z dodatkiem tuńczyka i świeżych pomidorów. Ze względu na mą proekologiczną postawę (ale radykałem nie jestem…), rzadko jadam wspomnianą rybę, ale kiedy już się zdecyduję na zakup, to szukam tych lepszych (niestety też droższych) puszek z certyfikatem MSC. Certyfikat ten oznacza, że ryby zostały złowione w sposób przyjazny środowisku, a ich populacja nie jest zagrożona – to ważne, bo wiele gatunków tuńczyka jest przełowiona i znajduje się na skraju wyginięcia. Poza tym, w tych puszkach wiem, że znajdę prawdziwe kawałki ryby, a nie mięsną breję. Przypuszczam, że producenci używają granatów do rozdrobnienia rybek, nie wiem tylko po co….

Spis produktów z certyfikatem MSC oraz wykaz miejsc, gdzie je kupicie, znajdziecie na stronie organizacji Marine Stewardship Council.
Ważna uwaga do poniższego przepisu – pomidory dodajemy na samym końcu, tuż przed podaniem – mają się one podgrzać, a nie rozgotować!

Spaghetti z tuńczykiem
Składniki:
– 400 g makaronu spaghetti
– 1 puszka tuńczyka w oleju
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 pomidor (sparzony i obrany)
– 250 ml śmietany 18%
– oliwa

Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem.
Cebulę dość drobno siekamy i szklimy na oliwie z dodatkiem oleju z puszki.
Następnie dodajemy rozgnieciony i posiekany czosnek oraz tuńczyka i dusimy pod przykryciem kilka minut.
Lekko przestudzamy i dodajemy śmietanę uważając, by się nie zważyła i ponownie stawiamy na wolnym ogniu. Minutę – dwie przed podaniem dodajemy pokrojone w kawałki pomidory bez pestek, doprawiamy do smaku i mieszamy.
Smacznego!

Tagi: , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

12 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. anka pisze:

    jak zrobiłam to spaghetti w zeszłym tygodniu to mąż wylizał swój talerz, mój talerz i do tego nawet patelnię :) teraz mam przykaz robić podwójną porcję bo bez dokładki się nie obejdzie. Taka pychotka :)

  2. ana pisze:

    bardzo smaczne, chociaż dałam tylko pół śmietany :) pozdrawiam i polecam Twoją stronkę dalej :)

  3. Kuchareczka pisze:

    Nie jem ryb, ale gdybym jadła, na pewno bym szukała MSC na puszkach. Jak coś kupuję, to musze najpierw dokładnie wymaglować opakowanie, zanim za to zapłace :)

  4. majana pisze:

    Pyszne połączenie, na pewno !Mniam:)

  5. Kasia pisze:

    Och Ty, ubiegłeś mnie! Jutro na obiad mam zaplanowanego tuńczyka z makaronem :-) Co prawda w nieco lżejszej wersji, ale Twoja propozycja też mi się podoba. Pozdrawiam ;)

  6. Emma pisze:

    Makarony to moj gust! Z tunczykiem bardzo lubie ;)

  7. Kinga pisze:

    Popieram w całej rozciągłości kwestie związane z tuńczykami! Ja tez kupuję te puszki (znacznie drożesze, ale też znacznie wyższej jakości), gdzie jest wskazne, to co napisałeś o połowach przyjaznych środowisku, w sposób nie zagrażający innym gatunkom, które często łapane są w sieci np. delfiny oraz w sposób nie zagrażający liczebności populacji. Pozdrawiam. Kinga

  8. majka pisze:

    Pyszne danie. Wiesz, ja jeszcze makaronu z tunczykiem woleju nie jadlam. Dzis u mnie premiera bo przygotowuje konkursowe danie z tunczykiem i porzeczkami :)

    Pozdrawiam.

  9. Paula pisze:

    w życiu nie odmówiłabym sobie takiego spaghetti :)

  10. Amber pisze:

    Jak ja się stęskniłam za spaghetti! Twoja propozycja bardzo mi odpowiada.Tuńczyk i ten sos – to musi być pyszne!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top