Soczysta, pieczona karkówka

na 3 listopada 2010 9 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (3 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

 

Przepis na poniższe danie publikuję w ramach akcji „Gotujemy po polsku!” zorganizowanej przez Irenę i Andrzeja, autorów bloga Grumko – Kuchnia Ireny i Andrzeja oraz portal zPierwszegoTłoczenia.pl.

Choć generalnie stronię od mięsa, a przynajmniej staram się jadać go jak najmniej, to jednak nie sposób trzymać się tej zasady przy okazji tygodnia kuchni polskiej. Dziś zapraszam Was do skosztowania soczystej i pachnącej ziołami pieczonej karkówki. Jej przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje naprawdę niewiele czasu, a rezultat jest niezwykle smaczny.

Soczysta, pieczona karkówka
Składniki:
– 500 g karkówki (pokrojonej w plastry)
– 750 g ziemniaków
– 500 g cebuli
– garść suszonych grzybów
– 3-4 ząbki czosnku
– kilka łyżek oleju roślinnego
– rozmaryn
– majeranek
– kilka ziaren czarnego pieprzu
– szczypta soli
– rękaw do pieczenia

Przygotowanie:
Plastry karkówki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki.
Grzyby wcześniej namaczamy co najmniej godzinę.
Mięso wkładamy w miski wraz z ziemniakami, cebulą, grzybami, obranymi ząbkami czosnku i delikatnie obtaczamy w oleju i przyprawach.
Przekładamy do foliowego rękawa, który następnie zamykamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy 45-60 minut.
Smacznego!

Tagi: , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

9 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Kuba pisze:

    Gosiu, to tak jak ja – czasem nie mogę się powstrzymać :-)

    Majko, widzę, że coraz więcej osób odchodzi od konsumpcji mięsa. I dobrze – lepiej jadać rzadziej, ale porządnie przygotowanie.

    Ewo, zainspirowałem się Winarowskim „pomysłem na…” – naprawde warto :-)

    Ivon, dzięki!

    Kasiu, to ja zupełnie tak nie mam – dla mnie mięso mogłoby nie istnieć – dałbym sobie z tym radę… Choć taki grill, o którym wspominasz jest bardzo kuszący!

    Majano, zapewniam – soczysta! :-)

    Grażyno, :-)

    Ago, dzięki!

  2. aga pisze:

    bardzo smakowicie wyglada:) az slinka cieknie:)

  3. grazyna pisze:

    Aż mi ślinka pociekła…

  4. majana pisze:

    O,jak soczysta to pycha!:)

  5. Kasia pisze:

    Karkówka kojarzy mi się z wakacjami i grillem, dlatego bardzo ją lubię. Nie wiem Kubo jak możesz ograniczać mięso, je bez niego nie mogę żyć :)

  6. Ivon pisze:

    Smacznie się prezentuje :D

  7. Ewa Smaczniutkie.pl pisze:

    Ktoś już kiedyś mi polecał karkówkę pieczoną razem z ziemniakami w rękawie, a teraz widzę, że warto zrobić.

  8. majka pisze:

    Mmmm…ale pysznosci :) Lubie karkowke chociaz i ja miesa jem niewiele (tylko raz w tygodniu). Fajnie, ze jest ta akcja bo tyle ciekawych przepisow mozna znalezc :))

  9. Gosia pisze:

    pysznosci :) tez niewiele w sumie miesa jadam,ale takiemu daniu nie odmowilabym z cala pewnoscia :)

    Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top