Muffiny jabłkowe

na 28 maja 2010 8 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Co można napisać, kiedy tysiące ludzi w miejscowościach oddalonych o godzinę czy dwie drogi ode mnie walczy z falą powodziową? Ja jakoś nie potrafię i dlatego dzisiejszy wpis będzie bez zbędnych słów. Po prostu: muffiny jabłkowe – może komuś poprawią humor.

Przy okazji mam mały apel – jeśli macie to szczęście, że woda do Was nie dotarła, pomóżcie jakoś tym, którzy tego szczęścia nie mieli. Możecie wspomóc ich na różne sposoby – podarowując koce, ubrania, meble, sprzęt agd lub po prostu przekazując pieniądze. Numery kont znajdziecie na stronach organizacji zajmujących się pomocą (np. Podarnik). Dary przekazujcie przez PCK lub Caritas. Dziękuję w imieniu Potrzebujących.

Przepis na muffiny jabłkowe

Składniki

12 muffinek:
– 1 szklanka mąki pszennej białej
– 1 szklanka mąki pszennej razowej (mogą być 2 szklanki mąki zwykłej, ale nie będzie tak zdrowo)
– 1/2 szklanki cukru
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1/2 łyżeczki kardamonu
– 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
– szczypta soli
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 szklanka mleka
– 3 łyżki oleju roślinnego
– 1 jajko
– 3 średnie jabłka, pokrojone w kostkę

Posypka:
– 1 garść łuskanych orzechów włoskich
– kilka łyżek cukru

Przygotowanie:

Postępujemy jak to zwykle w przypadku muf finek: w jednej misce mieszamy mokre, w drugiej suche składniki. Następnie mieszamy jedne z drugimi i nakładamy do foremek.
Orzechy można drobno posiekać nożem i wymieszać z cukrem, ja jednak wrzuciłem je wraz z cukrem do miksera i zmiksowałem krótko, tak, że powstała słodko-orzechowa posypka.
Niezależnie od tego, jak postąpimy z orzechami, posypujemy nimi wierzch muffinek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy ok. 20-25 minut.
Smacznego!

Tagi: ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

8 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Karola pisze:

    Witaj, lekko zmodyfikowałam bo bez pieprzu (muffiny mają być dla dzieciaków na święto owoców i warzyw) i wyszły wspaniale. Posypka jest rewelacyjna. Taka prosta, a niezwykle smaczna :)) Pozdrawiam

  2. Kuba pisze:

    Dzięki Wam za miłe słowa. Muffinki faktycznie wyszły bardzo aromatyczne i z chęcią wrócę nieraz jeszcze do tego przepisu.

    Polka, co zrobić… nas – pisarzy czasem dopada taka "twórcza niemoc" :-)

  3. asieja pisze:

    cudna ta posypka

    na resztą słów brak..

  4. Just My pisze:

    ta posypka jest fantastyczna…

  5. gosiaa99 pisze:

    O super! :) Muffinek dawno nie robiłam, czas najwyzszy sie zmobilizowac

  6. Polka pisze:

    Ja mam tak samo Kuba wiesz?
    Od czterech dni próbuję sklecić posta i mam pustkę.
    Bardzo podoba mi się zestaw przypraw na pewno są bardzo aromatyczne i smaczne :)

    Uściski Kuba!

  7. Ewa pisze:

    Muszą być bardzo aromatyczne z taką ilością przypraw. Na powodzian wysłałam już SMS-y. pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top