Tarta brokułowo-serowa

na 18 marca 2010 5 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Za oknem znów szaro i ponuro, co nie nastraja mnie pozytywnie. Znów ciężko podnieść powieki na dźwięk budzika, a czas w pracy ciągnie się niemiłosiernie. A było już tak ładnie i czuć było oddech wiosny. Niby wszystko jest w zgodzie z naturą – w marcu jak garncu – to pamiętam jeszcze z zerówki, ale trudno się z tym pogodzić. Powiedzcie mi, czy minie kiedyś zima zła? Liczę, że nastąpi to jak najszybciej, bo doczekać się nie mogę ciepłych promieni słońca i zieleni młodych liści na osiedlowych drzewach.
Skoro brakuje zieleni za oknem, to trzeba ją wprowadzić na talerz. Czas na brokuły!

Tarta brokułowo-serowa

Składniki:

– 400 g mąki
– 200 g masła
– 6 łyżeczek zimnej wody
– szczypta soli
– średni brokuł
– duża cebula
– 150 ml gęstej śmietany
– jajko
– 100 g startego żółtego sera
– sól
– pieprz

Przygotowanie:

Przesiana mąkę delikatnie ucieramy palcami z masłem i solą. Dodajemy wodę i wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Niezbyt długo, bo ciasto stracie elastyczność (tak przynajmniej twierdzą uczone książki). Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum 20 minut. Można też od razu wyłożyć nim formę i dopiero teraz wstawić do lodówki – jak kto woli.

Po schłodzeniu ciasta i nałożeniu na formę, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 175C na około 15 minut. Dobrze jest wsypać nieco fasoli lub grochu na dno tarty, aby w czasie pieczenia nie powstało wybrzuszenie.
Brokuł dzielimy na różyczki i na krótko (2-3 min.) wrzucamy do wrzątku. Cebulę siekamy drobno i wykładamy na dno upieczonego podkładu. Następnie układamy warstwę brokuł, które zalewamy wymieszaną śmietaną z jajkiem i serem. Doprawiamy do smaku i pieczemy w 175C ok. 40 minut.
Smacznego!

Tagi: , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

5 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Kuba pisze:

    Mico, dzięki!

    Magda, a ja się cieszę, że tarta się podoba. Zachęcam do samodzielnego przygotowania:-)

    Fiolunka & Majka, strasznie Wam zazdroszczę tych temperatur, choć i ja czuję, że ciepłe dni zbliżają się wielkimi krokami. Podobno już jutro ma być 15C – jeszcze trochę, a nie będę musiał zaczynu drożdżowego koło kaloryfera stawiać :-)))) Pozdrawiam!

  2. majka pisze:

    Ja tez moge podzielic sie z Toba sloneczkiem :) Tu jest tak cieplo, ze mozna juz prawie chodzic bez plaszcza (25 stopni na sloncu). Nie martw sie, to cieplo podobno idzie juz tez do was :))

    A tarta sie czestuje. Glodna jestem, jeszcze nie jadlam obiadu :))

  3. Fiolunka pisze:

    Bardzo chętnie oddam Ci trochę moje wiosny :) dziś na termometrze w cieniu tylko 12 stopni, ale jak przyświeci słonko powinno być cieplej :)

    Tarta wygląda smakowicie, szczególnie z moim ulubionym połączeniem – sera z brokułami :)

  4. magda k. pisze:

    bardzo mi się spodobała Twoja tarta :) pozdrawiam

  5. mico pisze:

    mmmm… taka tarta to jest coś ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top