Chleb orkiszowy

na 15 marca 2010 4 komentarze
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Przepis na ten chlebek znalazłem na blogu Moje wypieki i szybko postanowiłem go upiec. Bardzo lubię chleb orkiszowy, jednak nigdy nie jadłem domowego – zawsze raczyłem się takim z piekarni, który, jak się okazało, nijak ma się do tego własnego. Niestety nie udało mi się kupić mąki orkiszowej w osiedlowych sklepach – jak się okazuje, jest to rarytas zupełnie niedostępny. Z pomocą przyszła znajoma, która osobiście zmieliła ziarno orkiszu – dzięki :-)

Jak już wspomniałem, przepis zaczerpnąłem od Dorotus, a na wypełnienie jednej glinianej formy wystarczyło 2/3 podanych poniżej składników.

przepis na Chleb orkiszowy

Składniki na 2 bochenki

  • 800 g maki orkiszowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 saszetka drożdży instant (7 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 600 ml ciepłej wody
  • nasiona sezamu do posypania

Przygotowane:

  1. Mąkę i sól wymieszać, wsypać drożdże, wymieszać. W środku zrobić dołek, dodać oliwę, miód, wodę. Dobrze wyrobić (5-10 min.), aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia – na tym etapie może cały czas być klejące – nie dosypywać mąki.
  2. Chlebek przenieść do wysmarowanych masłem i wysypanych foremek – keksówek 21×10 cm. Wypełnić je do połowy, ciasto wcisnąć w narożniki. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć do brzegów foremki), około 1-1,5 godz. lub nawet dłużej. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać sezamem.
  3. Piec w 200C około 40-50 minut. Studzić na kratce.
  4. W przypadku formy glinianej, trzeba ją oczywiście namoczyć, natłuścić olejem i wysypać otrębami. Nakładamy do niej ciasto i odstawiamy na 1-1,5 godz. w ciepłe miejsce, a następnie (gdy wyrośnie) wstawiamy do ziemnego piekarnika przykryte folią aluminiową. Zdejmujemy ją, gdy piekarnik rozgrzeje się do 200C, a z powrotem przykrywamy, gdy wierzch odpowiednio się zarumieni (u mnie po około 25 minutach). Dopiekamy jeszcze około 20 minut i pozwalamy spokojnie ostygnąć.

Smacznego!

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

4 komentarze

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Kuba pisze:

    Asiejka, przyznaję, że wyszedł bardzo smaczny. Dzęki :-)

    Mafilka, no nie raz się przymierzałem do zakupów, ale zawsze coś mi wypadało. Poza tym szkoda, mi zamówić za 50zł żeby 20 dopłacić za przesyłkę, a na większe zakupy nie mam miejsca :-)))

    Dragonfly, no dobra – zamówię z sieci i dołączę do Waszej konsumencko-internetowej-paczki :-))) A gdzie kupujecie? W Bogutyn Młyn?

  2. dragonfly pisze:

    Ja też polecam sklepy internetowe, bo mieszkam w małym mieście i wielu, wielu rzeczy, których używam, zwyczajnie tu nie ma. A chlebek wyszedł ci świetny! :)

  3. Mafilka pisze:

    Kuba, a dlaczego nie zaopatrujesz się w internecie? prosto, bez fatygi i pod drzwi, a kupic można w ten sposób niemal wszystko…
    Lubię bardzo orkiszowe pieczywo i faktycznie, to z piekarni ma orkisz jedynie w nazwie. Twój chleb wygląda na solidny wypiek :)

  4. asiejka pisze:

    wygląda w środku na taki wilgotny
    i pyszny..

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top