Chleb z serkiem ricotta

na 4 kwietnia 2009 6 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Na dobry początek bloga postanowiłem się przyłączyć do Weekendowej Piekarni #26 i przygotować chleb z serkiem ricotta. Zajęło to trochę czasu, bo ciasto wyrastało łącznie około dwóch godzin, ale warto było czekać – efekt nagrodzony został słowami uznania domowników :-)Ja zrobiłem dwa bochenki a więc użyłem dwa razy więcej składników.

chleb z serem ricotta 04

przepis na chleb z serkiem ricotta

składniki na jeden bochenek:

  • 100 ml wody
  • 40 g mleka 3,2%
  • 20 g drożdży świeżych (lub 5g instant)
  • 250 g mąki pszennej typ 480
  • 15 g masła
  • 90 g serka ricotta
  • szczypta soli

przygotowanie:

chleb z serem ricotta 02

1. Świeże drożdże rozpuścić należy w wodzie, dodać  100 g mąki i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce.

chleb z serem ricotta 03

2. Następnie w misce wymieszać wszystkie składniki i przełożyć masę na blat posypany mąką. Ciasto trzeba wyrabiać 10 minut dodając co jakiś czas odrobinę mąki, bo ciasto jest bardzo klejące się. Gdy uznamy, że ciasto ma już dość, wkładamy je znowu do miski i odstawiamy na 90 minut, do czasu aż podwoi swoją objętość.

chleb z serem ricotta 01

3. Gdy tak się stanie, należy uformować bochenek chleba i wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 st.C. Do pierarnika wstawiłem naczynie żaroodporne z wrzątkiem, można też psiknąć kilka razy wodą w aerozolu do wnętrza piekarnika. Po minucie temperaturę zmniejszyć do 200 st.C i piec jeszcze około 20 minut. Ja piekłem 20 minut, a potem podniosłem blachę na wyższy poziom na 5 kolejnych minut.

Smacznego!

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

6 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. zemfiroczka pisze:

    Heh, chyba każdy tak ma. Ja też patrząc na moją pracę magisterską, wiem, że teraz byłaby zupełnie inną od tej, która ostecznie powstała…

  2. Kuba pisze:

    Dzięki za miłe powitanie i słowa uznania. Chleb smakował wyśmienicie i zniknął w mgnieniu oka – musiałem go ukryć, bo oba bochenki zostałyby spałaszowane już na kolację, a ja chciałem jeden na śniadanie zostawić.

    Jeśli chodzi o pracę magisterską, to faktycznie temat ciekawy, chociaż gdy teraz patrzę z perspektywy dwóch lat to napisałbym ją nieco inaczej. Być może za jakiś czas się nią podzielę z szerszym gronem czytelników :-)

    Pozdrawiam!

  3. zemfiroczka pisze:

    No i powiedz- smakowało? Ja jestem oczarowana jego smakiem ;)

    Jak Iwona słusznie zauważyła – temat magisterki rewelacyjny, chętnie bym przeczytała. Napisz coś jak się na taki kuchenny temat pisze, co?

    pozdro!

  4. Bea pisze:

    Swietnie chlebki! Fajnie, ze sie przylaczyles do Weekendowej Piekarni :)

    Pozdrawiam serdecznie!

  5. iis111 pisze:

    Facet w kuchni, ale fajnie:)
    PS
    Fajny temat pracy mgr;)
    pozdrawiam
    Iwona

  6. margot pisze:

    Kuba ,witaj w gronie piekących w domu pieczywo :)
    Jest mi bardzo miło ,że zechciałeś upiec z nami chleb i jak widać z wielkim sukcesem
    pozdrawiam Margot

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top