Niemiecki wiejski chleb żytnio-pszenny

na 20 kwietnia 2009 5 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Nigdy wcześniej nie robiłem chleba na zakwasie. Jakoś bałem się zakwasu, który wydawał mi się skomplikowanym i niezwykle trudnym przeciwnikiem. Okazał się niezwykle miły i prosty. Oparłem się na recepturze Liski. Skoro już miałem zakwas to czas upiec ciasto. Przyłączyłem się do Weekendowej Piekarni #27 i przygotowałem niemiecki wiejski chleb żytnio-pszenny. Podaję składniki na jeden bochenek, ja jednak dla siebie przygotowałem dwa, bo czułem, że szybko znikną (i miałem rację). Oto przepis, który cytuję za Gospodynią Piekarni, Liską:

niemiecki chleb zytnio pszenny

przepis na niemiecki wiejski chleb żytnio-pszenny

czas przygotowania:

  • 12-24 godziny wcześniej: odświeżenie zakwasu
  • 8-14 minut: zagniatanie
  • 10 minut: odpoczywanie chleba
  • 2-2,5 godziny pierwsze wyrastanie
  • 1-1,5 godziny: drugie wyrastanie
  • 40 minut: pieczenie

składniki:

  • 100 g (1/2 szklanki) aktywnego żytniego zakwasu (dokarmionego 12-24 godziny wcześniej)
  • 350 g (1,5 szklanki) wody
  • 5 g (1 łyżeczka) suszonych drożdży instant (ja użyłam świeżych) ja również użyłem świeżych
  • 350 g (2 i 1/4 szklanki) mąki żytniej jasnej, chlebowej (użyłam typ 720)
  • 130 g (3/4 szklanki) mąki pszennej (użyłam mąki chlebowej)
  • 20 g (1 łyżka) otrębów żytnich lub pszennych zamiast otrębów dodałem zarodków pszennych
  • 1/4 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
  • 1/4 łyżeczki zmielonych nasion kminu indyjskiego
  • 1/4 łyżeczki zmielonych nasion kopru włoskiego niestety nie udało mi się dostać kopru i pominąłem ten składnik
  • 1/4 łyżeczki zmielonego anyżu tak samo jak z koprem pominąłem ten składnik
  • 10 g (1,5 łyżeczki) soli morskiej użyłem zwykłej
  • do posypania: otręby żytnie posypałem zarodkami pszennymi

przygotowanie:

  1. 12-24 godzin wcześniej należy odświeżyć zakwas. Można to zrobić używając 2 łyżek zakwasu i równych części mąki żytniej chlebowej i wody. Tak, by całość wyniosła 100 g. Można też po prostu dokarmić zakwas dowolnym sposobem. Ja dopiero w tym tygodniu zakwas zrobiłem, więc nic nie odświeżałem, tylko taki jaki był, taki dałem.
  2. Następnego dnia: Wlać wodę do dużej miski, dodać drożdże, mąkę żytnią, pszenną, otręby, przyprawy i sól. Następnie wlać zakwas i dokładnie wyrobić ciasto. Można to zrobić używając miksera: miksować 8 minut, następnie dać odpocząć ciastu i miksować ponownie przez 3-5 minut.
  3. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do wyrastania na ok. 2 – 2,5 godziny. Ciasto mniej więcej podwoi swoją objętość.
  4. Keksówkę o długości 28 cm wysmarować olejem i wysypać otrębami żytnimi.
  5. Przelać ciasto, posypać jego wierzch otrębami i odstawić do wyrastania – ciasto wypełni całą formę. Zajmie mu to ok. 1-1,5 godziny.
  6. Piekarnik nagrzać do 230 st C.
  7. Na dno piekarnika wsypać 1/2 – 1 szklanki kostek lodu.
  8. Wstawić wyrośnięty chleb. Piec 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 210 st C i dopiekać kolejne 30 minut. Chleb jest upieczony, jeśli wyjęty z formy i popukany od spodu wydaje głuchy odgłos. Gdyby tak nie było, należy wyjąć go z formy i dopiekać jeszcze chwilę, 5-10 minut.
  9. Po upieczeniu chleb spryskać wodą i wstawić do piekarnika na 3 minuty. Dzięki temu będzie miał błyszczącą skórkę.

Smacznego!

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

5 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Bea pisze:

    Gratuluje udanego pierwszego razu :))
    Ja zalowalam, ze nie upieklam z podwojnej porcji, ale naprawie ten blad juz niebawem ;)

    Pozdrawiam!

  2. aga-aa pisze:

    tez sie bałam zakwasu, jednak nie ma czego, choc przyznam że czasem robi mi psikusy ;)

  3. Liska pisze:

    Brawo!!! Trzymałam kciuki. Pierwsze koty za płoty.

  4. margot pisze:

    Kuba ,ho ho ho
    Super, chleb upieczony i na zakwasie
    Jest,mi bardzo miło ,że znowu się przyłączyłeś :)

  5. huevoscocodrilo pisze:

    smakowite jedzonko,

    ale co stalo sie z Twoim jezykiem ?

    to po, czy przez spozywaniem tych fantastycznych produktow??

    pozdro:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top