Muffiny z czekoladą, rodzynkami i kandyzowanym ananasem

na 5 kwietnia 2009 Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Dziś miałem w domu tzw. obiad rodzinny – jako, że jestem nieco chory ominęło mnie gotowanie dań głównych, za to wykazałem się piekąc muffiny. Ostatnio posługiwałem się foremką silikonową i byłem bardzo z niej zadowolony, jednak moja szanowna Rodzicielka delikatnie zasugerowała, że mógłbym oddać jej tą foremkę gdyż pożyczyłem ją tylko „na chwilę”. Udałem się więc do sklepu i kupiłem foremkę blaszaną, pokrytą jak sądzę teflonem. W komplecie było jeszcze 60 papilotek. Nowy nabytek zdał egzamin i za silikonem nie tęsknię.
A przygotowałem muffiny z kawałkami czekolady, rodzynkami i kandyzowanym ananasem.

muffiny z czekolada

przepis na muffiny z czekoladą, rodzynkami i kandyzowanym ananasem

składniki na 24 muffiny:

  • 300 g mąki pszennej typ 480
  • 200 g mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g cukru
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • rodzynki i ananas kandyzowany (nie wiem ile użyłem – tyle ile mi się sypnęło)
  • 4 jajka
  • 500 ml mleka
  • 12 łyżek oleju (użyłem oleju z pestek winogron)

Przygotowanie jest bajecznie proste – wymieszałem w jednej misce składniki suche a w drugiej mokre. Połączyłem obie mikstury i nałożyłem do papilotek w foremce.

Piekłem natomiast w temperaturze 200 st.C około 25 minut.

Oto efekt:

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top