Omlet z resztek

na 19 czerwca 2015 Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Nazwa być może nie brzmi zbyt zachęcająco, ale gdyby tak przetłumaczyć ją na język francuski (choćby przy pomocy internetowego translatora) to było by już lepiej. Kto nie pokusiłby się na wydanie 30 czy 40 zł gdyby w menu restauracji zobaczył danie „Omelette fait avec les restes” :-) Tak się złożyło, że miałem w lodówce resztę surówki z marchewki z poprzedniego dnia, a także nieco kiszonej kapusty, a że miałem ochotę na coś ciepłego postanowiłem to wszystko zamknąć w placku.

Podane składniki są na oko, bo nie chodzi o to by z aptekarską precyzją odmierzyć poszczególne elementy, ale by pozbyć się resztek, zamiast wyrzucać je broń boże na śmietnik.

omlet z resztek

przepis na omlet z resztek

składniki:

  • szklanka startej marchewki
  • 1/2 szklanki kiszonej kapusty
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 3 jajka

przygotowanie:

  1. Marchewkę i kapustę szatkujemy z grubsza, by nie ciągnęły się nam takie długie ich kawałki.
  2. Natkę drobno siekamy i dodajemy do marchewki i kapusty razem ze startym serem.
  3. Jajka rozbełtowujemy (jest takie słowo???) i łączymy z warzywami. Można dodać nieco wody gazowanej, co sprawi, że omlet będzie bardziej puszysty.
  4. Doprawiamy do smaku i wylewamy na nagrzaną i lekko natłuszczoną patelnię.
  5. Smażymy pod przykryciem do czasu, aż placek się zsiądzie.

Smacznego!

Tagi: , , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top