Kasza jaglana z truskawkami

na 20 czerwca 2015 Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Na śniadanie można zjeść sobie kanapkę z żółtym serem, można zjeść ciastko z 7 zbóż, które będzie cały dzień uwalniać węglowodany, można też wypić kawę i wypalić papierosa. Ja tymczasem zachęcam Was byście zaczęli dzień od kaszy jaglanej, która dostarczy Wam mnóstwo energii, dostarczy zdrowych składników i oczyści organizm z tych niezdrowych. Nie mam zamiaru się rozpisywać o jej pozytywnych walorach, bo informację na ten temat znajdziecie bez trudu w sieci, zachęcam Was jednak byście przynajmniej 2 czy 3 razy w tygodniu zjedli takie śniadanie, a w bardzo krótkim czasie poczujecie się dużo lepiej.

W sezonie polecam dodawanie świeżych owoców, natomiast poza sezonem można z powodzeniem użyć bakalii. jeśli ktoś ma chęć, może sobie dosłodzić kaszę np. miodem. Jeśli ktoś woli bardziej wytrawne smaki, także tu ma pole do popisu – oliwki, pieczarki i inne warzywa wspaniale urozmaicą Wasze śniadanie.

Przyznać muszę, że sam podchodziłem do pomysły by jadać kaszę na śniadanie z dystansem. Przede wszystkim bałem się, że przygotowanie zajmie dużo czasu, jednak nic bardziej mylnego. Jeśli się dobrze zorganizujecie, macie pyszne ciepłe śniadanie w ciągu 12 minut. Przed momentem sam sprawdziłem ze stoperem i okazało się, że kasza gotowała się 10 minut. W czasie gdy ona się gotowała, ja pokroiłem truskawki i zmieliłem w moździerzu siemię lniane. Miałem jeszcze kilka minut by napisać kilka słów tego wpisu.

kasza jaglana z truskawkami

przepis na kaszę jaglaną z truskawkami

składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • garść truskawek
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka miodu

przygotowanie:

  1. Kaszę płuczemy, a następnie zalewamy wodą i gotujemy do czasu aż cała woda zostanie wchłonięta.
  2. W tym czasie usuwamy szypułki i kroimy truskawki i mielimy siemię.
  3. Ugotowaną kaszę można nieco przestudzić lub od razu wymieszać z pozostałymi składnikami.

Smacznego!

Tagi: , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top