Jajko zapiekane w bułce to świetne urozmaicenie śniadania. Kto lubi rozpoczynać dzień od jajka, a ma już powyżej uszu jajecznicy i jajek na miękko, może sobie przygotować smaczną zapiekankę. Dodatkowym atutem jest możliwość eksperymentowania z różnymi dodatkami do tego dania. Ja akurat pod jajko podłożyłem tylko trochę sera, ale może to być jakieś warzywo, wędlina czy co tam innego przyjdzie Wam do głowy. Najważniejsze, żeby się bawić i przełamywać monotonię.
przepis na jajko zapiekane w bułce
składniki:
- bułka (np. kajzerka)
- jajko
- plaster żółtego sera
- masło
- szczypiorek
przygotowanie:
- Odcinamy wierzch bułki i wyjmujemy miąższ.
- Na spód kładziemy plaster masła, na nim żółty ser.
- Wbijamy jajko, które doprawiamy do smak solą i pieprzem, a całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
- Pieczemy w 180 st. C do czasu aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Ja najbardziej lubię gdy białko, jest już ścięte, ale żółtko jeszcze płynne. Można sobie wówczas kawałki chrupiącej bułki w nim maczać.
Smacznego!