Spotkałem się już z różnymi wersjami parzybrody. Czasem robiona była ona z kapusty kiszonej, innym razem ze zwykłej, czasem była to klasyczna dosyć rzadka zupa innym razem dość gęste danie bliższe leczu. Ja właśnie pragnę podzielić się z Wami przepisem na wersję gęstą, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać więcej wody lub bulionu – kwestia gustu, a na ten temat podobno nie wypada dyskutować.
przepis na parzybrodę
składniki:
- kilka dużych ziemniaków
- mała główka kapusty białej
- 1 cebula
- olej
- zioła prowansalskie
przygotowanie:
- Cebulę kroimy w połówki i plasterki. Szklimy na rozgrzanym oleju.
- Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solimy porządnie i zalewamy wodą do przykrycia.
- Gotujemy jakieś 10 minut, aż ziemniaki będą na wpół ugotowane.
- Dodajemy poszatkowaną kapustę i dusimy aż, kapusta zmięknie.
- Doprawiamy do smaku.
Smacznego!
Przepis OK ale według mnie lepsza z kiszonej kapusty ugotowanej ma wędzonych kościach