Parzybroda

na 14 stycznia 2015 Wpis skomentowano jeden raz.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (2 głosów, średnia: 3,00 z 5)
Loading...

Spotkałem się już z różnymi wersjami parzybrody. Czasem robiona była ona z kapusty kiszonej, innym razem ze zwykłej, czasem była to klasyczna dosyć rzadka zupa innym razem dość gęste danie bliższe leczu. Ja właśnie pragnę podzielić się z Wami przepisem na wersję gęstą, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać więcej wody lub bulionu – kwestia gustu, a na ten temat podobno nie wypada dyskutować.

parzybroda

przepis na parzybrodę

składniki:

  • kilka dużych ziemniaków
  • mała główka kapusty białej
  • 1 cebula
  • olej
  • zioła prowansalskie

przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy w połówki i plasterki. Szklimy na rozgrzanym oleju.
  2. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
  3. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solimy porządnie i zalewamy wodą do przykrycia.
  4. Gotujemy jakieś 10 minut, aż ziemniaki będą na wpół ugotowane.
  5. Dodajemy poszatkowaną kapustę i dusimy aż, kapusta zmięknie.
  6. Doprawiamy do smaku.

Smacznego!

Tagi: , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

Wpis skomentowano jeden raz.

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. JAN pisze:

    Przepis OK ale według mnie lepsza z kiszonej kapusty ugotowanej ma wędzonych kościach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top