Gdybym miał wskazać jakieś warzywo, które najmocniej kojarzy mi się z jesienią, bez chwili zawahania wskazałbym dynię. Kiedyś jej nie doceniałem, ale wynikało to jedynie z braku znajomości, a nie smaku. Dziś uwielbiam jeść ją pod przeróżnymi postaciami. Tym razem postanowiłem przygotować coś w rodzaju pesto, które doskonale pasowało do makaronu. Warto pamiętać, by odpowiednio doprawić pastę. Sól i pieprz dodane w odpowiednich proporcjach wspaniale podkreślą słodki smak dyni.
Danie to mogłem przygotować dzięki współpracy ze sklepem internetowym Smaki Południa, który przysłał mi kilka dni temu całe pudło różnych włoskich specjałów. Można tam kupić artykuły, których niestety próżno szukać na naszych sklepowych półkach szczególnie w mniejszych miastach. Zapraszam do zapoznania się z ich ofertą: Smaku Południa.
przepis na pappardelle z pesto dyniowym
składniki:
- makaron pappardelle
- 300 -400 g dyni
- oliwa z oliwek
- zioła prowansalskie
- sól morska
- 50 g startego parmezanu (lub innego podobnego sera)
- garść pestek dyni
- biały pieprz
- natka pietruszki
przygotowanie:
Dynię kroimy w plastry, a następnie nacieramy ziołami, solą i oliwą.
Pieczemy ją około 30 minut w 180 st. C, a następnie odstawiamy by lekko przestygła.
W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją producenta.
Dynię miksujemy z dodatkiem pestek dyni, połową sera i oliwą (dodawaną w miarę potrzeby w trakcie miksowania). Doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron odcedzamy i przekładamy z powrotem do garnka. Mieszamy z pesto.
Podajemy posypane resztą sera i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!