Szanowne Panie,
w dniu Waszego święta, pragnę złożyć Wam serdecznie życzenia spełnienia wszelkich, często skrytych głęboko, marzeń. Dajmy dziś spokój z równouprawnieniem, parytetami i innymi sprawami rozbudzającymi emocje – ja Wam życzę po prostu tego, abyście mogły robić to, na co macie ochotę, nic wbrew sobie! Wszystkiego najlepszego!
A to ciasto dla Was! Przepis pochodzi z Moich wypieków.
przepis na Ciasto Bounty
Składnik na biszkopt:
- 5 jajek
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- niepełna szklanka mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie aromat waniliowy do nasączenia biszkoptu
Składniki na masę kokosową:
- 500 ml mleka
- pół szklanki cukru
- opakowanie (16 g) cukru waniliowego
- 250 g wiórków kokosowych
- 200 g masła
- polewa (można przyrządzić samemu, ja poszedłem na łatwiznę i wykorzystałem polewy, które wstawia się do mikrofali i już gotowe)
Przygotowanie:
- Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy sztywną pianę. Gdy jest już taka, że nie wylatuje z odwróconej miski, odajemy żółtka, cukier i nadal ubijamy. Gdy składniki się połączą dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao i delikatnie mieszamy.
- Formę 20×30 cm wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy ciastem. Pieczemy ok. 30 min. w temperaturze 175C. Gdy patyczek wbity w ciasto będzie suchy, wyjmujemy z pieca i studzimy na kratce.
- W międzyczasie, gdy ciasto się piecze, przystępujemy do przygotowania masy kokosowej. Zagotowujemy mleko z dodatkiem cukru (białego i waniliowego), a następnie dodajemy wiórki. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut, do czasu uzyskania gęstej masy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy wiórki masła i mieszamy do ich rozpuszczenia. Odstawiamy masę do wystudzenia.
- Wyrównujemy wierzch biszkoptu nożem i nasączamy wodą z aromatem (lub np. rumem). Wykładamy masę kokosową i, jeśli można się tak wyrazić, polewamy polewą. Odstawiamy w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na dwie godziny do całkowitego stężenia.
- Wyjmujemy z lodówki na 30-60 min. przed podaniem, aby polewa nieco zmiękła – ja tak nie zrobiłem i podczas krojenia trochę popękała :-(
Smacznego!
Jakiś czas temu zrobiłam to ciasto i było przepyszne. Dziękuję za przepis.
Proszę bardzo. Polecam też inne ciasta. Pozdrawiam!
Nina, dobrze, że się uczy i wyciąga wnioski :-)
Fiolunka, to fakt, że nie psuje. Mało tego – ona dodatkowo kusi, żeby sobie kawałki czekolady z wierzchu podjadać :-)
Przytulanka, dzięki!
Dragonfly, proszę bardzo! Smacznego!
Majana, dzięki. Mnie też bardzo smakowało i chętnie je jeszcze nie raz przygotuję.
Izaa, dzięki i również pozdrawiam!
ciasto wygląda pysznie…. i ja też uwielbiam wszystko co kokosowe…pozdrawiam
Sliczne ciacho Ci się upiekło!~Bardzo lubiane u mnie w domu i zawsze niezawodne:))
Pozdrawiam!:))
O panie! Aleś pan trafił z tym bounty! Kupuję wszystko co kokosowe i bez pytania bezczelnie się wirtualnie częstuję !:)
Wyglada pysznie!
No cóż, wiadomo – ciasteczko kusi, dlatego wcześniej się je wyciąga :) ale co tam, smaku pokruszona polewa nie psuje.
Dziękuję za życzenia :)
o tak, z tym nieprzestrzeganiem czasu 30 minut po wyjęciu z lodówki i ja kiedyś poległam – w związku z czym polewa czekoladowa się kruszyła przy krojeniu…
człowiek uczy się na (swoich) błędach
pozdrawiam