Kilka dni temu ni z tego, ni z owego naszła mnie wielka ochota, by przyrządzić sobie zapiekankę z jajecznicą. Pojęcia nie mam skąd wziął się w mej głowie taki pomysł, bo nigdy czegoś podobnego nie jadłem, a widziałem tylko raz jeden w Podróżach kulinarnych Makłowicza. Do tego kilka plastrów wędzonego sera, warzywa i już – żaden fastfood nie podskoczy.
Przypominam o trwającym głosowaniu na najciekawszy kawowy przepis – zachęcam do głosowania na zgłoszone przysmaki na stronie konkursu.
Przepis na zapiekankę z jajecznicą
Czas przygotowania: 10 min.
Czas całkowity: 15 min.
Ilość porcji: 2
Składniki:
- bagietka
- 2 liście sałaty
- 3 jajka
- 6 plasterków wędzonego sera
- 4 plastry pomidora
- 4 plastry cebuli
- 1 łyżka masła
- oliwa
Przygotowanie:
Bagietkę przekrawamy na pół, skrapiamy oliwą i grillujemy (użyłem grilla w piekarniku).
Szybko kroimy pomidora i cebulę. Na patelni rozpuszczamy masło i wbijamy jajka. Doprawiamy do smaku i energicznie mieszamy.
Jajecznicę wykładamy na połówkę ugrillownej bagietki, przykrywamy serem i wstawiamy jeszcze na moment do piekarnika. Gdy ser się rozpuści, przykrywamy go warzywami i drugą połówką bułki.
Smacznego!
Mniam to wygląda apetycznie zrobię sobie jutro na kolację ;)
Dzięki! Smakowało?
fajny pomysl na jajeczna zapiekanke, tez bym taka zjadla:)
Z jajecznicą zapiekanki jeszcze nie jadłam i ciekawa jestem jak smakuje…za to takie bagietki rosną właśnie na moim parapecie, więc zapraszam:) … pozdrawiam
Jakie pyszne śniadanko ! a mi burczy w brzuszku :)
Miłego dnia:)