Puszyste naleśniki z farszem dyniowo-twarogowym

na 30 października 2015 Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Naleśniki to pozornie jedno z prostszych dań, jednak sposobów ich przygotowania jest całe mnóstwo. Różnią się między sobą użytymi składnikami, zastosowanymi proporcjami i sposobami smażenia. Nawet sposób łączenia poszczególnych składników ma znaczenie i to czy robimy to ręcznie czy używamy np. blendera.

Dla każdego też co innego kryć się może pod określeniem „idealny naleśnik”. Dla mnie naleśnik taki jest delikatny i puszysty, a jego smak nie dominuje nad farszem. Uzyskamy taki efekt, jeśli do przygotowania ciasta użyjemy wody gazowanej. Zawarte w niej bąbelki w trakcie smażenia sprawiają, że ciasto jest pulchniejsze i jednocześnie lżejsze.

Wodę gazowaną można oczywiście po prostu kupić w sklepie, ja jednak miałem możliwość przetestowania nowego urządzenia jakim jest SodaStream, dzięki któremu sami nasycimy wodę dwutlenkiem. Dzięki temu samo możemy przygotowywać dowolne napoje, zarówno przy wykorzystaniu dostępnych na rynku syropów, jak również przy użyciu własnych pomysłów. Sami decydujemy o stopniu nasycenia, dlatego do naleśników mocniej nagazowałem wodę, aby placki były jeszcze delikatniejsze. SodaStream to fajne urządzenie, a nie tylko gadżet do krótkiej zabawy. Jeśli tylko użyjemy nieco wyobraźni, przygotujemy naprawdę ciekawe napoje, którymi zaskoczyć możemy gości.

soda

Więcej na temat urządzenia przeczytacie na stronie Soda Stream, a także zobaczycie na ich kanale na YouTube.

P1290935

przepis na puszyste naleśniki z farszem dyniowo-twarogowym

składniki:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • sól
  • 200 g upieczonej dyni
  • 200 g twarogu
  • 2 łyżeczki cukru

przygotowanie:

  1. Mąkę, jajka, wodę, mleko i szczyptę soli mieszamy energicznie ze sobą do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawiamy je na kilka minut.
  2. Smażymy na odrobinie tłuszczu, około 1 minuty z każdej strony.
  3. Upieczoną dynię miksujemy blenderem razem z twarogiem i cukrem. Można je przepuścić razem przez maszynkę do mielenia.
  4. Farsz nakładamy do usmażonych naleśników i ewentualnie podgrzewamy jeszcze nieco na patelni.

Smacznego!

soda-001

(Visited 8 times, 1 visits today)

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top