Naleśniki to pozornie jedno z prostszych dań, jednak sposobów ich przygotowania jest całe mnóstwo. Różnią się między sobą użytymi składnikami, zastosowanymi proporcjami i sposobami smażenia. Nawet sposób łączenia poszczególnych składników ma znaczenie i to czy robimy to ręcznie czy używamy np. blendera.
Dla każdego też co innego kryć się może pod określeniem „idealny naleśnik”. Dla mnie naleśnik taki jest delikatny i puszysty, a jego smak nie dominuje nad farszem. Uzyskamy taki efekt, jeśli do przygotowania ciasta użyjemy wody gazowanej. Zawarte w niej bąbelki w trakcie smażenia sprawiają, że ciasto jest pulchniejsze i jednocześnie lżejsze.
Wodę gazowaną można oczywiście po prostu kupić w sklepie, ja jednak miałem możliwość przetestowania nowego urządzenia jakim jest SodaStream, dzięki któremu sami nasycimy wodę dwutlenkiem. Dzięki temu samo możemy przygotowywać dowolne napoje, zarówno przy wykorzystaniu dostępnych na rynku syropów, jak również przy użyciu własnych pomysłów. Sami decydujemy o stopniu nasycenia, dlatego do naleśników mocniej nagazowałem wodę, aby placki były jeszcze delikatniejsze. SodaStream to fajne urządzenie, a nie tylko gadżet do krótkiej zabawy. Jeśli tylko użyjemy nieco wyobraźni, przygotujemy naprawdę ciekawe napoje, którymi zaskoczyć możemy gości.
Więcej na temat urządzenia przeczytacie na stronie Soda Stream, a także zobaczycie na ich kanale na YouTube.
przepis na puszyste naleśniki z farszem dyniowo-twarogowym
składniki:
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki wody gazowanej
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- sól
- 200 g upieczonej dyni
- 200 g twarogu
- 2 łyżeczki cukru
przygotowanie:
- Mąkę, jajka, wodę, mleko i szczyptę soli mieszamy energicznie ze sobą do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawiamy je na kilka minut.
- Smażymy na odrobinie tłuszczu, około 1 minuty z każdej strony.
- Upieczoną dynię miksujemy blenderem razem z twarogiem i cukrem. Można je przepuścić razem przez maszynkę do mielenia.
- Farsz nakładamy do usmażonych naleśników i ewentualnie podgrzewamy jeszcze nieco na patelni.
Smacznego!