Kluski z kaszy jaglanej z sosem serowym

na 12 października 2015 2 komentarze
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Wiele razy pisałem już o dobroczynnym wpływie kaszy na nasz organizm. Najlepsza ze wszystkich jest podobno kasza jaglana, której przygotowanie jest niezwykle proste. Pamiętać jedynie trzeba o tym, by przepłukać ją porządnie gorącą wodą, co pozbawi ją charakterystycznej goryczki. Kaszę można jadać jako zwykły dodatek, ale równie dobrze można zrobić z niej główny punkt posiłku przygotowując z niej np. kluski.

kluski z kaszy jaglanej

przepis na kluski z kaszy jaglanej

składniki:

  • 250 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • pieprz ziołowy
  • 2 jajka
  • mąka

przygotowanie:

  1. Cebulę drobno siekamy i szklimy nieco na odrobinie tłuszczu.
  2. Dodajemy ją do kaszy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  3. Doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym i solą.
  4. Dodajemy jajka i mieszamy.
  5. W razie, jeśli masa będzie zbyt rzadka, potrzeby dodajemy mąkę.
  6. Z kaszy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucamy do osolonego wrzątku.
  7. Gotujemy do czasu, aż kluski wypłyną na powierzchnię.
  8. Podajemy z sosem lub okrasą.

Smacznego!

Tagi: , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

2 komentarze

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. anka pisze:

    Kuba, zapomniałeś napisać jak zrobić sos serowy ;) ja wymyśliłam sobie tydzień z kaszami i zaczynamy eksperymenty od Twojego przepisu :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top