Wiele razy pisałem już o dobroczynnym wpływie kaszy na nasz organizm. Najlepsza ze wszystkich jest podobno kasza jaglana, której przygotowanie jest niezwykle proste. Pamiętać jedynie trzeba o tym, by przepłukać ją porządnie gorącą wodą, co pozbawi ją charakterystycznej goryczki. Kaszę można jadać jako zwykły dodatek, ale równie dobrze można zrobić z niej główny punkt posiłku przygotowując z niej np. kluski.
przepis na kluski z kaszy jaglanej
składniki:
- 250 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- pieprz ziołowy
- 2 jajka
- mąka
przygotowanie:
- Cebulę drobno siekamy i szklimy nieco na odrobinie tłuszczu.
- Dodajemy ją do kaszy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym i solą.
- Dodajemy jajka i mieszamy.
- W razie, jeśli masa będzie zbyt rzadka, potrzeby dodajemy mąkę.
- Z kaszy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucamy do osolonego wrzątku.
- Gotujemy do czasu, aż kluski wypłyną na powierzchnię.
- Podajemy z sosem lub okrasą.
Smacznego!
Kuba, zapomniałeś napisać jak zrobić sos serowy ;) ja wymyśliłam sobie tydzień z kaszami i zaczynamy eksperymenty od Twojego przepisu :)
Faktycznie! Dobry jestem….