Zapiekanka ziemniaczana z kalarepą

na 28 maja 2015 Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Nadszedł wreszcie mój ulubiony czas, kiedy w osiedlowym sklepiku kupić mogę mnóstwo pysznych i świeżych warzyw bez drenowania przy tym portfela. Nic tylko brać i korzystać. Ja postanowiłem wczoraj przygotować zapiekankę z ziemniakami i kalarepą z dodatkiem młodej włoszczyzny, śweżego czosnku i ziół wprost z donic stojących na parapecie.

zapiekanka ziemniaczana z kalarepa

przepis na zapiekankę ziemniaczaną z kalarepą

składniki:

  • 1 kg ziemniaków (użyłem młodych)
  • 2 kalarepy
  • 3 ząbki czosnku (użyłem młodego)
  • pęczek włoszczyzny (użyłem młodej)
  • pęczek świeżych (w ostateczności solidna łyżka lub dwie suszonych) ziół (rozmaryn, tymianek, bazylia – dowolna, ulubiona Wasza kompozycja)
  • olej

przygotowanie:

  1. Jeśli używamy młodych ziemniaków, szorujemy je dokładnie szczotką. Jeśli starych, obieramy i płuczemy. Kroimy je w talarki grubości ok. 5-10 mm i wkładamy do miski.
  2. Dodajemy posiekane zioła, czosnek i nieco oleju i sól. Mieszamy i połowę ziemniaków wykładamy na dno naczynia żaroodpornego.
  3. Włoszczyznę dokładnie płuczemy. Jeśli używamy młodej nie trzeba jej obierać, jeśli starej to oczywiście zróbmy to. Siekamy ją (razem z częścią liści) z grubsza, wykładamy na ziemniaki i lekko solimy.
  4. Kalarepę obieramy i kroimy w talarki. Układamy na włoszczyznę i lekko solimy.
  5. Na kalarepę wykładamy resztę ziemniaków.
  6. Zapiekamy ok 30-45  minut w 180 st. C, aż ziemniaki będą miękkie.

Smacznego!

Tagi: , , , , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na Google Plus Dołącz do fanów na YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top