Syrop z sosny

na 26 maja 2015 Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Maj to doskonała pora na zbiór świeżych pędów sosny, z których pozyskać możemy bardzo zdrowy syrop. Stanowi on naturalny środek na przeziębienie i kaszel, które dopadają nas w czasie jesiennych chłodów. Co ważne, uzyskany syrop stanowi bazę dla nalewki sosnówki.

syrop z sosny

przepis na syrop z sosny

składniki:

  • 1 kg młodych pędów sosny
  • 1 kg cukru

przygotowanie:

  1. Najlepiej zbierać pędy w pierwszej połowie maja, jednak do końca miesiąca bez problemu uda Wam się znaleźć pędy, które nadadzą się na syrop. Szukać trzeba średniej długości pędów bez wykształconych jeszcze igieł. Ścinamy je nożem lub sekatorem, a następnie krótko płuczemy w zimnej wodzie pozbywając się ewentualnych robaczków.
  2. Wkładamy je do słoika (można je łamać na kawałki) przesypując każdą warstwę cukrem.
  3. Słoik przykrywamy i odstawiamy na słoneczny parapet na 4 tygodnie. Od czasu do czasu potrząsamy słoikiem.
  4. Po miesiącu zlewamy syrop do wyparzonych butelek. Można wówczas przygotować nalewkę, ale o tym napiszę więcej w odpowiednim czasie.

Smacznego!

Tagi: ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na Google Plus Dołącz do fanów na YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top