Maj to doskonała pora na zbiór świeżych pędów sosny, z których pozyskać możemy bardzo zdrowy syrop. Stanowi on naturalny środek na przeziębienie i kaszel, które dopadają nas w czasie jesiennych chłodów. Co ważne, uzyskany syrop stanowi bazę dla nalewki sosnówki.
przepis na syrop z sosny
składniki:
- 1 kg młodych pędów sosny
- 1 kg cukru
przygotowanie:
- Najlepiej zbierać pędy w pierwszej połowie maja, jednak do końca miesiąca bez problemu uda Wam się znaleźć pędy, które nadadzą się na syrop. Szukać trzeba średniej długości pędów bez wykształconych jeszcze igieł. Ścinamy je nożem lub sekatorem, a następnie krótko płuczemy w zimnej wodzie pozbywając się ewentualnych robaczków.
- Wkładamy je do słoika (można je łamać na kawałki) przesypując każdą warstwę cukrem.
- Słoik przykrywamy i odstawiamy na słoneczny parapet na 4 tygodnie. Od czasu do czasu potrząsamy słoikiem.
- Po miesiącu zlewamy syrop do wyparzonych butelek. Można wówczas przygotować nalewkę, ale o tym napiszę więcej w odpowiednim czasie.
Smacznego!