Uwielbiam wszelkie dania makaronowe, między innymi z tego powodu, że zazwyczaj są proste, a ich przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. A prościej niż w przypadku makaronów podawanych z sosami na bazie oliwy to już chyba nie można dotknąć tego tematu. Kiedyś przygotowałem już podobne danie (tagliatelle z chorizo), tym razem jednak zdecydowałem sie dodać karmelizowaną cebulę, która bardzo ciekawie wzbogaciła smak.
Danie to mogłem przygotować dzięki współpracy ze sklepem internetowym Smaki Południa, który przysłał mi kilka dni temu całe pudło różnych włoskich specjałów. Można tam kupić artykuły, których niestety próżno szukać na naszych sklepowych półkach szczególnie w mniejszych miastach. Zapraszam do zapoznania się z ich ofertą: Smaku Południa.
przepis na tagliatelle z karmelizowaną cebulą i prażonym słonecznikiem
składniki:
- 300 g makaronu tagliatelle
- 50 g chorizo
- 1 średnia cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- garść ziaren słonecznika
przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania wrzątku do gotowania makaronu.
W czasie gdy woda się podgrzewa, siekamy drobno cebulę wraz z czosnkiem i szklimy ją długo na oliwie na niewielkim ogniu. Cebula ani czosnek nie mogą się przypalić, ponieważ będą gorzkie.
Do cebuli dodajemy pokrojone w paski plastry chorizo i całość przesmażamy, a właściwie to dusimy jakiś czas.
Do osolonego wrzątku wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Na koniec odcedzamy i krótko harujemy w zimnej wodzie.
Pestki słonecznika prażymy chwilę na rozgrzanej patelni (na sucho, bez dodatku jakiegokolwiek tłuszczu).
Wszystkie składniki mieszamy razem w jednym naczyniu.
Danie podałem udekorowane kremem ze zredukowanego octu balsamicznego i czarną solą cypryjską.
Smacznego!
Brzmi świetnie! Pyszne są takie dania. Pozdrawiam:)
Dzięki za odwiedziny :-) Pozdrawiam!
Pycha, również uwielbiam dania makaronowe, u Ciebie tak ładnie podane, teraz w Lidlu ma być tydzień włoski, liczę na fajne makarony i inne pyszności :)
Było pyszne :-)