Pizza na grubym cieście

na 15 października 2013 4 komentarze
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (9 głosów, średnia: 4,56 z 5)
Loading...

Pizza na grubym cieście to mój smak dzieciństwa. Mogę śmiało powiedzieć, że to taka pizza jak u mamy. Tak naprawdę to dopiero gdy byłem nastolatkiem zaczęły powstawać pizzerie serwujące placki na cienkim cieście, które nota bene zazwyczaj niewiele mają wspólnego z klasyczną włoską pizzą. Postanowiłem więc udać się w sentymentalną podróż i upiec placek gruby na dwa, no może na półtora palca.

pizza na grubym ciescie 01

przepis na pizzę na grubym cieście




składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (im niższy numer określający stopień przemiału tym lepiej, ale nawet 500 będzie ok)
  • 300 ml letniej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 opakowanie drożdży suszonych
  • 1 łyżka soli

przygotowanie:

Składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy około 10 minut, aż ciasto zacznie trzymać kształt i da się uformować w kulę.

Ważne, aby nawet jeśli wyrabiamy ciasto w robocie, pomęczyć je również ręcznie przez jakiś czas. Kiedyś sądziłem, że to tylko zabobon, ale chodzi chyba o to by nadać ciastu temperaturę.

Gotowe ciasto przekładamy do czystej, delikatnie naoliwionej misy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę (do podwojenia objętości).

Teoretycznie można już piec, ale warto je odgazować uderzając kilkukrotnie i odstawić do ponownego wyrośnięcia.

Z wyrośniętego ciasta formujemy placek, który obkładamy ulubionymi składnikami.

Pizze w domowych warunkach najlepiej piec na kamieniu (ja posiadam kamień Fratelli Pizza Stone), ale można też na zwykłej blasze lub w okrągłej formie.

Pizzę pieczemy około 15 minut.

Smacznego!

pizza na grubym ciescie 02

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na Google Plus Dołącz do fanów na YouTube

4 komentarze

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. ema28 pisze:

    No ja myślę,że to od kubków smakowych zależy,włosi robią różne pizze:-)Jednym smakuje na grubym,innym na cieniutkim

  2. Majana pisze:

    Kuba, uwielbiam pizzę. Zarówno na cienkim jak i na grubym cieście. Tradycyjna i prawdziwa włoska pizza jest tylko na cieniutkim , chrupkim cieście.
    Pozdrawiam Cię. :)

    • Kuba pisze:

      Wiem, wiem, że jedyna prawdziwa to pizza na cienkim cieście :-)

    • dawidek pisze:

      kolezanko bylem we włoszech i szczerze mowiąc głownie tam jadają pizze na dosyć grubym ciescie nie takie jak robią u nas i dla mnie pizza z ziemniakami lub bakłażanem to absurd ale tam to smakowało idealnie ;] wiec chyba sie mylisz co do prawdziwosci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top