Sznycel w panierce owsianej

na 3 października 2012 10 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Dziś po raz kolejny postanowiłem przygotować danie zaproponowane przez Karola Okrasę w ramach akcji marketingowej znanej sieci handlowej. To kolejny przepis z tej serii, ale nie publikuję ich dlatego, że mi płacą (bo nie płacą), ale dlatego, że oferują ciekawe dania, które z jednej strony nawiązują do klasycznej kuchni polskiej, z drugiej strony wnoszą coś nowego. Tym razem bardzo spodobał mi się pomysł, żeby w panierce użyć płatków owsianych oraz posiekanej natki pietruszki, które odmieniły starego dobrego schaboszczaka. Ja sam od czasu do czasu, chcąc uzyskać jakiś inny smak, dodaję do panierki np parmezan lub suszone zioła, które nadają mięsu przyjemnej nuty.

A czy Wy macie jakieś pomysły, by tchnąć powiew świeżości w klasyk jakim jest panierowany kotlet schabowy?

przepis na sznycel w panierce owsianej

składniki:

  • 6 plastrów schabu
  • 2 jaja
  • 40 g mąki pszennej
  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g bułki tartej
  • 50 g masła
  • olej
  • pęczek natki pietruszki

przygotowanie:

Delikatnie rozklepujemy 6 umytych i osuszonych plastrów schabu. Zawijamy mięso w folię spożywczą. Rozbijamy każdy kawałek mięsa.
Przygotowujemy panierkę. 100 g płatków owsianych kruszymy dłonią, dodajemy bułkę tartą, mieszamy. Następnie dodajemy ½ pęczka posiekanej natki pietruszki. Dokładnie mieszamy.
Do czystej miski wbijamy 2 jaja, roztrzepujemy.
Przesypujemy mąkę pszenną na osobny talerz.
Każdy kawałek schabu przyprawiamy białym mielonym pieprzem i solą, obtaczamy dokładnie w mące, jajku i panierce z płatków owsianych. W taki sam sposób panierujemy pozostałe kawałki schabu.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz na niezbyt dużym ogniu. Schab kładziemy na patelnię. Smażymy. Usmażone plastry schabu odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na każdy sznycel nakładamy odrobinę masła. Owsiane sznycle wkładamy na chwilę do piekarnika (na 180 stopni na mniej więcej 3-4 minuty) w celu podgrzania. Wyjmujemy, gdy masło na sznyclach się roztopi.
Smacznego!

Tagi: , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na Google Plus Dołącz do fanów na YouTube

10 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Rafał pisze:

    Ja właśnie zjadłem, dzieciak kończą, podałęm z ziemniakami i szczypiorkiem dotego groszek z marchewką + zasmażka, bomba (kaloryczna) smakowa

    polecam

  2. ninka pisze:

    a ja polecam dowolny kotlet panierowany w pokruszonych orzechach pistacjowych

  3. jerzy pisze:

    Bardzo ciekawy pomysł z płatkami owsianymi. Będę musiał wypróbować

  4. Monica pisze:

    Smakowało ? :) Robiłam bardzo podobnie lecz z piersią z kury. Schabu nie lubię, jedynie duszny lub pieczony :) Choć w takiej wersji myślę, że bym się skusiła.

    Pozdrawiam serdecznie!

  5. Majana pisze:

    Pyszny pomysł, muszę spróbować z płatkami owsianymi. Ja czasami robię kotleta z piersi kurczaka w płatkach kukurydzianych, albo w krakersach pokruszonych. Też pysznie smakuje . :)
    Pozdrawiam!:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top