Dziś po raz kolejny postanowiłem przygotować danie zaproponowane przez Karola Okrasę w ramach akcji marketingowej znanej sieci handlowej. To kolejny przepis z tej serii, ale nie publikuję ich dlatego, że mi płacą (bo nie płacą), ale dlatego, że oferują ciekawe dania, które z jednej strony nawiązują do klasycznej kuchni polskiej, z drugiej strony wnoszą coś nowego. Tym razem bardzo spodobał mi się pomysł, żeby w panierce użyć płatków owsianych oraz posiekanej natki pietruszki, które odmieniły starego dobrego schaboszczaka. Ja sam od czasu do czasu, chcąc uzyskać jakiś inny smak, dodaję do panierki np parmezan lub suszone zioła, które nadają mięsu przyjemnej nuty.
A czy Wy macie jakieś pomysły, by tchnąć powiew świeżości w klasyk jakim jest panierowany kotlet schabowy?
przepis na sznycel w panierce owsianej
składniki:
- 6 plastrów schabu
- 2 jaja
- 40 g mąki pszennej
- 100 g płatków owsianych
- 100 g bułki tartej
- 50 g masła
- olej
- pęczek natki pietruszki
przygotowanie:
Delikatnie rozklepujemy 6 umytych i osuszonych plastrów schabu. Zawijamy mięso w folię spożywczą. Rozbijamy każdy kawałek mięsa.
Przygotowujemy panierkę. 100 g płatków owsianych kruszymy dłonią, dodajemy bułkę tartą, mieszamy. Następnie dodajemy ½ pęczka posiekanej natki pietruszki. Dokładnie mieszamy.
Do czystej miski wbijamy 2 jaja, roztrzepujemy.
Przesypujemy mąkę pszenną na osobny talerz.
Każdy kawałek schabu przyprawiamy białym mielonym pieprzem i solą, obtaczamy dokładnie w mące, jajku i panierce z płatków owsianych. W taki sam sposób panierujemy pozostałe kawałki schabu.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz na niezbyt dużym ogniu. Schab kładziemy na patelnię. Smażymy. Usmażone plastry schabu odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na każdy sznycel nakładamy odrobinę masła. Owsiane sznycle wkładamy na chwilę do piekarnika (na 180 stopni na mniej więcej 3-4 minuty) w celu podgrzania. Wyjmujemy, gdy masło na sznyclach się roztopi.
Smacznego!
Ja właśnie zjadłem, dzieciak kończą, podałęm z ziemniakami i szczypiorkiem dotego groszek z marchewką + zasmażka, bomba (kaloryczna) smakowa
polecam
Bardzo się cieszę, że sznycel przypadł Wam do gustu. Polecam też inne moje przepisy. Pozdrawiam!
a ja polecam dowolny kotlet panierowany w pokruszonych orzechach pistacjowych
Bardzo ciekawy pomysł – muszę spróbować. Pozdrawiam!
Bardzo ciekawy pomysł z płatkami owsianymi. Będę musiał wypróbować
Daj znać więc czy smakowało. Pozdrawiam!
Smakowało ? :) Robiłam bardzo podobnie lecz z piersią z kury. Schabu nie lubię, jedynie duszny lub pieczony :) Choć w takiej wersji myślę, że bym się skusiła.
Pozdrawiam serdecznie!
Owszem, smakowało :-) Pozdrawiam!
Pyszny pomysł, muszę spróbować z płatkami owsianymi. Ja czasami robię kotleta z piersi kurczaka w płatkach kukurydzianych, albo w krakersach pokruszonych. Też pysznie smakuje . :)
Pozdrawiam!:)
W płatkach nigdy nie próbowałem, ale w krakersach owszem i bardzo mi smakował. Pozdrawiam!