Zrobiłem ostatnio wiosenny przegląd szafek w celu pozbycia się zalegających w mej kuchni zapasów. Okazało się, że wojna mi nie groźna, bo mam na wszelki wypadek przygotowaną rezerwę puszek z kukurydzą, groszkiem i fasolą. Postanowiłem z tej ostatniej przygotować zupę, na którą przepis powstawał spontanicznie w trakcie gotowania. Efekt przypadł mi do gustu i z przyjemnością wrócę do niej jeszcze niejednokrotnie.
Przypominam o sobotnim pieczeniu z margaryną Kasia. Na portalu ipla.pl o godzinie 15 odbędzie się pieczenia ciasta cytrynowego połączone z licznymi atrakcjami przygotowanymi przez Organizatora.
Zupa fasolowa
Przygotowanie: 10 min
Czas całkowity: 30 min
Ilość porcji: 3-4
Składniki:
– 1 l bulionu
– 1 puszka fasoli białej
– 5 średnich ziemniaków
– 400 ml pulpy pomidorowej
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka słodkiej papryki
– 1 łyżka ostrej papryki
– 1 pęczek szczypiorku
Przygotowanie:
Przygotowujemy bulion. Można użyć bulionu drobiowego wg. mojego przepisu. Marchewkę z wywaru (jeśli ktoś lubi, może też inne warzywa) kroimy w kostkę.
Ziemniaki obieramy i także kroimy w kostkę.
Ziemniaki, marchewkę, posiekany czosnek i odcedzoną fasolę dodajemy do bulionu. Dodajemy także pulpę i przyprawy.
Gotujemy ok. 20 minut do czasu zmięknięcia ziemniaków.
Podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Takiej fasolowej, z dodatkiem pomidorów, nigdy nie robiłam. Ciekawa propozycja. Zupa wygląda zachęcająco!
Spróbuj – polecam! Dzięki za odwiedziny ;-)
Super kolorek ma ta zupka i na pewno jest smaczna:)
Pozdrawiam.
a mogę łyżeczkę?
smaczna zupka:)
poproszę odrobinę ;)
Lubię takie zupy z pastą pomidorową :) Fasolka, ziemniaki i pomidory to zgrane trio
http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/