Chleb wiedeński i faszerowane pomidory

na 7 września 2010 12 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

W ubiegłą sobotę postanowiłem się przyłączyć do Weekendowej Piekarni i wspólnie z innymi uczestnikami upiec jeden z zaproponowanych przez A. Grey chlebów. Bardzo zaciekawił mnie przepis na chleb z ziemniakami, serem i rozmarynem, jednak ostatecznie wybrałem chleb wiedeński, ze względu na to, że nie mogłem odstać nigdzie cheddara.

Przygotowanie ciasta nie było trudne i spokojnie można ten przepis polecić nawet początkującym piekarzom. A warto się za zabrać za jego przygotowanie, bo jest on niezwykle smaczny. Doskonale pasował do niedzielnego śniadania, na które podałem pomidory faszerowane twarożkiem.

przepis na Chleb wiedeński (vienna bread)

Składniki:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 525 ml bardzo zimnej wody
  • 900 g białej mąki chlebowej
  • 1 łyżka soli
  • 30 g mleka w proszku
  • 30 g masła

Przygotowanie:

  1. Mleko w proszku wymieszać z mąką, dodać sól, następnie masło. Zrobić w środku dołek i dodać rozpuszczone w wodzie drożdże. Wymieszać.
  2. Następnie przenieść na oprószony mąką blat i zagniatać przez co najmniej 10 minut.
  3. Przełożyć ciasto do naoliwionej miski, przykryć folią kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 3 godziny.
  4. W tym czasie, ciasto co godzinę należy przebić, odgazować.
  5. Gdy ciasto jest gotowe, podzielić na cztery kawałki, ukształtować z każdego kulę, przykryć i zostawić do odpoczynku, na 15 minut.
  6. Następnie uformować podłużne bochenki, ułożyć na wysmarowanej olejem blasze do pieczenia, złączeniem w dół albo przełożyć do omączonego koszyka, lub ułożyć pomiędzy płótnem piekarskim, złączeniem w górę.
  7. Lekko posmarować oliwą, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia w bardzo ciepłym miejscu, na około godzinę.
  8. Nagrzać piekarnik do 230C. Kiedy chleby podwoją objętość, naciąć i piec przez około 20 minut.
  9. Przez pierwsze 5 minut co najmniej trzy razy rozpylać parę.
  10. Jeśli po 20 minutach chleb nie będzie zrumieniony i ostukany od spodu nie będzie wydawać głuchego odgłosu, należy dopiekać przez kolejne 10-15 minut. Studzić na kratce.

Smacznego!

 

Przed śniadaniem wybrałem się z Larkiem na poszukiwanie pierwszych znaków jesieni…

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

12 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Kuba pisze:

    Gosia, to prawda – pierwsze jej oznaki już nieśmiało się wyłaniają. Za kilka dni pewnie będzie już czerwono-żółto…

    Krokodyl, dzięki!

    Tilianara, zapraszam w sobotę :-)

    Asiaja, no nie przesadzaj – akurat chleb wiedeński jest tak banalny, że każdy bez problemu sobie z nim poradzi. Nie wymiguj się :-)

    Shiral, o – kolejne zaproszenie – muszę się w końcu zebrać i skrobnąć dwa słowa o sobie ;-) Dzięki!

    Viridianka, chętnie spróbuję, tylko muszę cheddara dorwać, a wracając z pracy nie chce mi się wysiadać wcześniej do większego sklepu :-)

    Kasia, poleca, jest bardzo smaczny.

    Wiosenka, i co? Pieczesz dziś? Daj nać jak poszło!

    Majana, dzięki – miło to słyszeć (czytać) :-)

    Karmelitka, oj, było smacznie, to prawda!

    A. Grey – to j dziękuję za podsunięcie takiego smakowitego przepisu. Pozdrawiam!

  2. a.grey pisze:

    Bardzo się cieszę, że chlebek się udał!
    Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie :)

  3. Karmel-itka. pisze:

    cudowny chleb. i rewelacyjne pomidory. śniadanie idealne się szykuje ;]

  4. majana pisze:

    Wspaniały chlebek a i pomidorki wyglądają cudnie.
    Pozdrawiam:)

  5. wiosenka27 pisze:

    Cudowny chlebek:)
    Tez się do niego przymierzałam dzisiaj ale nie dałam rady. Może jeszcze jutro mi sie uda…
    Pozdrawiam:)

  6. Kasia w kuchni♥♥♥ pisze:

    chętnie bym skosztowała ten cudny chleb:)świetnie Ci wyszedł.

  7. viridianka pisze:

    takie pomidory z twarożkiem ubóstwiam wręcz (; a ja skusiłam się na ten drugi, spróbuj i Ty – jest wspaniały!

    gratuluję też wywiadu (:

  8. Shiral pisze:

    Zapraszam do blogowej zabawy w wyliczenie dziesięciu rzeczy, które lubię
    Serdecznie pozdrawiam:)

  9. asieja pisze:

    pieczenie chleba.. to u mnie zdarza się bardzo rzadko, wiele jeszcze do nauki przede mną. ale te pomidory.. to ja bardzo chętnie :-)

  10. Tilianara pisze:

    Hmmm, to można się jeszcze wprosić na takie śniadanko :D

  11. Krokodyl pisze:

    Tak, jesieni nie trzeba było pewnie bardzo szukać. ;-) Chleb zgrabny, piękny. :-)

  12. Gosia pisze:

    widze,ze jesien znalezliscie….
    Chleb wspaniale Ci wyszedl,a pomidorki bardzo apetycznie spogladaja z talerzyka :)
    Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top