Pizza na cieście razowym

na 10 lutego 2010 Wpis skomentowano 9 razy.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Ładowanie ... Ładowanie ...

Mało kto wie, że 9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Historia tego dania sięga bardzo zamierzchłych czasów, gdyż już starożytni grecy zajadali się płaskimi chlebami posmarowanymi oliwą posypanymi czosnkiem i ziołami. Wkrótce trafiła do Rzymu. Pierwszą pizzę, jaką obecnie znamy, zjadła królowa Włoch – Margherita Maria Teresa Giovanna di Savoia. Przygotował ja Neapolitański piekarz – Raffaele Esposito, który na cześć królowej nadał daniu nazwę Margherita.*
Dziś pizza zaliczana jest do tzw. fast foods. Dietetycy łapią się za głowy, jaka ona szkodliwa, tucząca i niedobra. Fakt, pizza z osiedlowej pizzerii może nie jest zbyt zdrowa i faktycznie jedzenie jej zbyt często przyczynić się może do powstania oponki. Jednak ja proponuję pizzę w wersji znacznie zdrowszej – na cieście razowym, z naturalnych składników. Jest to doskonała propozycja na obiad – jej przygotowanie, wbrew pozorom nie zabiera zbyt wiele czasu.

Pizza na cieście razowym

Składniki:
- 500 g mąki (użyłem mieszanki 200 g mąki typu 480 i 300 g mąki pszennej razowej)
- paczka drożdży instant
- ½ szklanki oliwy + kilka łyżek do przygotowania sosu
- 1 i ¼ szklanki letniej wody
- łyżeczka soli
- ok. 300 g pomidorów (mogą świeże albo z puszki, może też być pulpa pomidorowa)
- dwie cebule
- ząbek lub dwa czosnku
- 6-8 średnich pieczarek
- 5-10 dużych plastrów salami
- 100 g startego żółtego sera

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, oliwę i sól. Zagniatamy ciasto stopniowo dodając wodę. Przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoją objętość (zajmie to około godzinę). Po półgodzinie odgazowujemy ciasto uderzając je kilka razy pięścią (ja zwykle o tym zapominam).
W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy. Jeśli korzystamy ze świeżych, powinniśmy je sparzyć i obrać. W rondelku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy drobno posiekany czosnek. Dodajemy posiekaną jedną cebulę a następnie pomidory. Całość gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut. Doprawiamy do smaku, można także dodać łyżeczkę cukru, który podkreśli smak pomidorów.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypany mąką blat i krótko wyrabiamy. Formujemy spód pod pizzę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne kilkanaście minut.
Po tym czasie na spód nakładamy sos. Teraz układamy pokrojone w plasterki pieczarki, cebulę i salami.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Po 15 minutach wyjmujemy, posypujemy serem i zapiekamy kolejne 5-10 minut, do rozpuszczenia się sera.
Smacznego!


* część informacji zaczerpnięta została z Wikipedii – Pizza

Tagi: , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na Google Plus Dołącz do fanów na YouTube

Wpis skomentowano 9 razy.

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Ti Amo! pisze:

    A my zapraszamy na pizzę na razowym cieście, smakuje wyśmienicie, klienci są zachwyceni. Zapraszamy do pizzeri Ti Amo, we Wrocławiu, przy ulicy Jaracza 57/57a :)

  2. Kuba pisze:

    Margot – dzięki za miłe słowa i odwiedziny! Pozdrawiam!

  3. margot pisze:

    Kuba , masz racje ,że domowa pizza to raczej zdrowa jest , nie wspomnę już ,że tez pyszna
    A twoja na cieście razowym to podwójnie ma smaku i na pewno to nie jest fast foods.

  4. Kuba pisze:

    Majana – spróbuj tego razowego ciasta – jest naprawdę smaczne.

    Viridianka – proszę bardzo :-) Ja też kiedyś bałem się, że wyjdzie twarda jak podeszwa, ale jeśli tylko drożdże dadzą radę i ciasto wyrośnie, wtedy jest pycha.

    Majka – no to czas najwyższy spróbować – jeszcze załapiesz się na pizzową akcję Durszlaka!

    Trzej Kucharze – miło Was gościć na blogu :-) Pizza razowa jest naprawdę smaczna. Polecam!

  5. KucharzyTrzech pisze:

    Na razowym cieście jeszcze pizzy nie jadlam. Czas to nadrobic :-))
    Pozdrawiam

  6. majka pisze:

    Takiej pizzy jeszcze nie probowalam :) Wyglada przepysznie. A ciekawostki dotyczace pizzy bardzo interesujace :))

  7. viridianka pisze:

    ooo fajnie wiedzieć, dzięki za ciekawostki historyczne :)
    a pizzę razową jadłam raz i była super, mimo że bałam się że może być za twarda to wyszła mięciutka i bardzo apetyczna

  8. majana pisze:

    Pysznej pizzy nigdy dosć ;) . Muszę kiedys spróbować na cieście razowym, wygląda bardzo smacznie:)
    Pozdrawiam!:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top