Focaccia z oliwkami i rozmarynem

na 10 maja 2009 4 komentarze
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Kolejny weekend, kolejna weekendowa piekarnia. Tym razem gospodyni, Kass zaproponowała wspólne upieczenie focacci z oliwkami i rozmarynem oraz chleba razowego pszenno-żytniego ze słonecznikiem. Upiekłem oba i oba bardzo mi smakowały. Szczególnie focaccia, która jest idealnym dodatkiem do czerwonego wina.

focaccia 01

przepis na focaccia z oliwkami i rozmarynem (focaccia all’olio al rosmarino)

składniki:

  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 filiżanka ciepłej wody /200ml/
  • 3 1/4 filiżanki mąki pszennej /dałam typ 650/ – ja użyłem mąki razowej pszenej
  • 1 łyżeczka drobnej soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • oliwki zielone lub czarne – dałem zielone
  • rozmaryn – tego niestety mi zabrakło i dostać nie mogłem. Zastąpił go tymianek.
  • oliwa do posmarowania

przygotowanie:

  1. Rozdrobnić drożdże, rozpuścić w wodzie, dodać cukier i poczekać aż lekko zaczną się pienić.
  2. Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże i resztę składników.
  3. Wyrobić ciasto ręcznie ok. 7-10 minut. Uformować kulę, lekko naoliwić, włożyć do miski i przykryć.
  4. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia na 2,5 godziny. W międzyczasie 2 razy odgazować i złożyć.
  5. Wyjąć ciasto na blat, krótko wyrobić i rozciągnąć na placek o grubości 2 cm.
  6. Obsypać mąką i odstawić do wyrośnięcia.
  7. Po 1/2 godz. palcami zrobić wgłębienia, posmarować oliwą, w dziurki wsypać tymianek i włożyć oliwki.
  8. Jak podrośnie wstawić do nagrzanego pieca do 200stC, na ok.20 min.

Uwaga :
1/ można piec na blasze (wtedy do ostatniego rośnięcia wyłożyć bezpośrednio na blachę lekko posmarowaną oliwą.
2/ jeżeli pieczemy na kamieniu, rozgrzać go ok.1 godz. przed pieczeniem, wtedy pozostawić do rośnięcia na blacie lub stolnicy lekko podsypując mąką.

Smacznego!

focaccia 02

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na Google Plus Dołącz do fanów na YouTube

4 komentarze

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Kuba pisze:

    Faktycznie focaccia była bardzo smaczna i zniknęła niezwykle szybko. Gdybym wiedział, że tak zasmakuje to zrobiłbym dwie :-)

  2. kass pisze:

    Bardzo się cieszę że smakowała…a widzę że już po focaccii!

  3. Mafilka pisze:

    Bardzo mi się podoba ostatnia fotka… jakiś znajomy widok PO focacci ;)

  4. margot pisze:

    Kuba ,wiesz co? Pieczesz niezwykle smakowite pieczywo ,a ta FOCACCIA to już wyjątkowo apetyczna jest:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top