Pesto szpinakowe

na 4 maja 2009 6 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (2 głosów, średnia: 3,00 z 5)
Loading...

Szpinak, który pojawił się ostatnio w sklepach zachęcił mnie do przygotowania pesto. Zwykle przyrządzam je z bazylii, ale zapewniam, że szpinak jest również bardzo ciekawy. Takie pesto można wykorzystać głównie jako sos do różnych makaronów, szczególnie spaghetti i penne.

Przepis jest niezwykle prosty i nikomu nie sprawi problemu. Warto go wykorzystać zamiast kupować kolejny gotowy sos do spaghetti w słoiczku.

pesto szpinakowe

przepis na pesto szpinakowe

składniki:

  • 400 g szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml oleju
  • 4 łyżki pinioli
  • kilka liści świeżej bazylii
  • świeżo zmielony pieprz
  • 100 g świeżo startego parmezanu

przygotowanie:

  1. Umyty szpinak wrzucić do blendera, dodać czosnek, olej, bazylię, parmezan i przyprawić.
  2. Zmiksować całość a pod koniec dodać orzechy.
  3. Pesto mieszamy z ugotowanym makaronem.

Smacznego!

Tagi:

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

6 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. kashenka pisze:

    Wlasnie zrobilam. Uzylam mrozonego juz zmielonego szpinaku. Parmezanu nie mialam wiec uzylam sera gruyere. Poniewaz przyzwyczajona jestem do dosyc mocnego smaku pesto z bazylii dodalam pare listkow wiecej. Teraz musi sie to przegryzc. Ale pierwsze wrazenie jest bardzo pozytywne… Mniam.

  2. Kuba pisze:

    Chętnie spróbuję takiego cukiniowego pesto!

  3. Pozytywna Kuchnia pisze:

    Chyba się dzisiaj skuszę i zrobię takie pesto, ale jeszcze dorzucę odrobinę cukinii :)

  4. Kuba pisze:

    Moim zdaniem jest podobne w smaku jednak łagodniejsze dzięki czemu nadaje się idealnie dla osób, którym lekko ostry smak bazylii się nie podoba. Polecam!

  5. margot pisze:

    bardzo kuszący szpinakowi przepis
    Czy smakuje podobnie jak to z bazylii?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top