Szpinak, który pojawił się ostatnio w sklepach zachęcił mnie do przygotowania pesto. Zwykle przyrządzam je z bazylii, ale zapewniam, że szpinak jest również bardzo ciekawy. Takie pesto można wykorzystać głównie jako sos do różnych makaronów, szczególnie spaghetti i penne.
Przepis jest niezwykle prosty i nikomu nie sprawi problemu. Warto go wykorzystać zamiast kupować kolejny gotowy sos do spaghetti w słoiczku.
przepis na pesto szpinakowe
składniki:
- 400 g szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 100 ml oleju
- 4 łyżki pinioli
- kilka liści świeżej bazylii
- świeżo zmielony pieprz
- 100 g świeżo startego parmezanu
przygotowanie:
- Umyty szpinak wrzucić do blendera, dodać czosnek, olej, bazylię, parmezan i przyprawić.
- Zmiksować całość a pod koniec dodać orzechy.
- Pesto mieszamy z ugotowanym makaronem.
Smacznego!
Wlasnie zrobilam. Uzylam mrozonego juz zmielonego szpinaku. Parmezanu nie mialam wiec uzylam sera gruyere. Poniewaz przyzwyczajona jestem do dosyc mocnego smaku pesto z bazylii dodalam pare listkow wiecej. Teraz musi sie to przegryzc. Ale pierwsze wrazenie jest bardzo pozytywne… Mniam.
Wcale się nie dziwię, że wrażenie jest pozytywne :-) Pozdrawiam!
Chętnie spróbuję takiego cukiniowego pesto!
Chyba się dzisiaj skuszę i zrobię takie pesto, ale jeszcze dorzucę odrobinę cukinii :)
Moim zdaniem jest podobne w smaku jednak łagodniejsze dzięki czemu nadaje się idealnie dla osób, którym lekko ostry smak bazylii się nie podoba. Polecam!
bardzo kuszący szpinakowi przepis
Czy smakuje podobnie jak to z bazylii?