Cannelloni zapiekane z brokułami i kalafiorem

na 4 maja 2009 2 komentarze
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera – gdy tylko zobaczyłem to wiedziałem, że muszę szybko wprowadzić do w życie. Uwielbiam makaron i brokuły i nie mogło być inaczej.

canneloni 01

przepis na cannelloni zapiekane z brokułami i kalafiorem

składniki na 16 rurek – dla 4-5 osób:

  • 500 g brokułów
  • 500 g kalafiora
  • 5 ząbków czosnku
  • szczypta tymianku
  • puszka anchois
  • 500 ml pulpy pomidorowej
  • ocet winny
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 200 g świeżo startego parmezanu
  • 16 rurek cannelloni
  • garść liści bazylii
  • 125 g mozzarelli
  • oliwa
  • sól i pieprz świeżo mielony

canneloni 02

przygotowanie:

  1. Myjemy kalafiora i brokuły, dzielimy na różyczki i gotujemy około 5-7 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy na durszlaku, zostawiając pół szklanki wody z gotowania.
  2. Do garnka wlewamy kilka łyżek oliwy i wrzucamy czosnek. Po chwili dodajemy filety anchois wraz z olejem i smażymy chwilkę. Następnie wrzucamy kalafiora i brokuły, dolewamy cztery łyżki wody z gotowania, dosypujemy tymianek i dusimy na małym ogniu pod przykryciem mieszając co jakiś czas. Dusimy 15 minut, pod koniec zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze 5 minut. Tłuczkiem do ziemniaków rozgniatamy wszystko, doprawiamy i odstawiamy aby masa wystygła.
  3. Szykujemy naczynie w którym będziemy zapiekać cannelloni. Musi być na tyle duże aby rurki zmieściły się ułożone ciasno w jednym poziomie. Do naczynia wlewamy pulpę doprawioną solą i pieprzem i odrobiną octu winnego.
  4. Przygotowujemy biały sos. W misce mieszamy śmietanę z połową parmezanu i doprawiamy.
  5. Gdy masa ostygnie można już nadziewać rurki. Można użyć worka dekoratorskiego, ja jednak nakładam po prostu palcami bo jest to metoda szybsza i prostsza. Nadziane rurki układamy w naczyniu do zapiekania, całość posypujemy liśćmi bazylii i zalewamy białym sosem. Na wierzchu układamy kawałki mozzarelli i posypujemy resztą parmezanu. Skrapiamy oliwą.
  6. Zapiekamy w temperaturze 190 st.C około 30 minut.

Smacznego!

canneloni 03

Tagi:

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

2 komentarze

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Kuba pisze:

    Dzięki! Ale sam nie jestem zadowolony ze zdjęcia – takie było najładniejsze spośród kilkunastu, które zrobiłem – podobnie jak i Tobie zdjęcia cannelloni mi nie wychodzą :-)

  2. Mafilka pisze:

    Nigdy nie udaje mi się sfotografować canelloni… Zawsze wygladają jak rozpacian maź. Twoje zaś są smakowite :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top