Trattoria Domenica

na 21 października 2013 2 komentarze
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Trattoria Domenica

W ubiegłą sobotę odwiedziliśmy restaurację Trattoria Domenica, otwartą kilka miesięcy temu restaurację zlokalizowaną w centrum łódzkiego osiedla Rekinia. Restauracja znajduje się przy dość ruchliwej ulicy, co może wzbudzić pewne obawy, które zaraz po przekroczeniu progu mijają. Odpowiednie wytłumienie, ale przede wszystkim świetny wystrój wnętrza powodują, że szybko zapominamy że jesteśmy w środku miasta.

Foccaccia z rozmarynem

Foccaccia z rozmarynem

Bruschetta z szynką parmeńską

Bruschetta z szynką parmeńską

Melon zawijany w szynkę parmeńską

Melon zawijany w szynkę parmeńską

Bardzo szybko podano nam kartę i zaproponowano coś do picia. Menu Trattori Domenica jest dość proste (absolutnie nie prostackie) i czytelne. Dania nie są przekombinowane, ale wszystkie utrzymane we włoskim klimacie. Na początek zamówiliśmy foccacię, caprese, bruschettę (jedną z pomidorami, bazylią i czosnkiem, drugą z szynką parmeńską i pomidorami) oraz melona zawijanego z szynką parmeńską. Ja zamówiłem jeszcze krem z pomidorów z octem balsamicznym.

Caprese

Caprese

Bruschetta z pomidorami

Bruschetta z pomidorami

Krem z pomidorów z octem balsamicznym

Krem z pomidorów z octem balsamicznym

Na podanie przystawek nie musieliśmy długo czekać. Po nie więcej jak 15 minutach podano nam zamówione dania. Były naprawdę pyszne i nie mam do czego się przyczepić choćby odrobinę. Foccacia z gałązkami rozmarynu doskonale smakowała z różnymi podanymi oliwami. Krem z pomidorów był gęsty i niezwykle aromatyczny.

Tortellini z grzybami

Tortellini z grzybami

Dania główne zostały również podane bez żadnej zwłoki. Kilka chwil po zjedzeniu ostatniego kęsa foccacii rozkoszować mogłem się smakiem pizzy z salami, oliwkami i pepperoni. Oprócz niej zamówiliśmy również pizzę z czterema serami, penne alla arrabbiata, tagliatelle z borowikami, szpinakiem i sosem śmietanowym, tortellini z grzybami oraz lazanie. Pizze wypiekane są zupełnie inaczej niż w zwykłych pizzeriach i smakowały w zasadzie dokładnie tak, jak te, które mieliśmy okazję jeść we Włoszech. Makarony również były rewelacyjne, podobno część z nich wyrabiana jest na miejscu.

Pizza Quattro Fromaggi (z czterema rodzajami sera)

Pizza Quattro Fromaggi (z czterema rodzajami sera)

Lazanie

Lazanie

Odpuściliśmy sobie desery z karty, ponieważ były to moje urodziny i czekał na mnie tort tiramisu. Ale zamówione espresso również było w porządku.

Pizza Neapolitana (z salami, oliwkami i pepperoni)

Pizza Neapolitana (z salami, oliwkami i pepperoni)

Wygląda na to, że wystawiam Trattorii Domenica piękną laurkę, ale co mam napisać, kiedy właśnie tak było – wszystko nam bardzo smakowało, a obsługa była bez zarzutu. Właścicielka nienachalnie zagadywała klientów i wyraźnie zależało jej na opinii. Całość tworzy naprawdę fajną atmosferę lokalu, do którego chce się wracać. I my z pewnością wrócimy.

jedzenie 5/5
wystrój 4,5/5
obsługa 5/5
jakość / ceny 5/5

data odwiedzin: 19.10.2013

Trattoria Domenica
Łódź, ul. Retkińska 64
http://www.trattoriadomenica.pl/

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

2 komentarze

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. kimek pisze:

    Bardzo zachęcający opis, potrawy na zdjęciach również wyglądają całkiem nieźle. Myśle, że miejsce warte odwiedzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top