Miniserniki na zimno z brzoskwiniami

na 26 lutego 2011 10 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...
Jeśli lubicie serniki na zimno, przynajmniej w połowie tak jak ja je lubię, z pewnością zainteresuje Was poniższy przepis. Przygotowanie tego deseru zajmuje niewiele czasu, a efekt jest nie tylko bardzo smaczny, ale i atrakcyjny wizualnie.
Do jego przygotowania użyłem brzoskwiń, ale mogą to być dowolne owoce. Syrop z puszki zastąpić można po prostu galaretką – to przepis, który pozostawia nam dość dużą swobodę.
Przypominam o konkursie, w którym do wygrania są trzy płyty DVD z filmem „Jestem miłością”. Zapraszam TUTAJ.

Miniserniki na zimno z brzoskwiniami

Czas przygotowania: 20 min.
Czas całkowity: 3 godz.
Ilość porcji: 4

Składniki:

– 400 g twarożku (użyłem takiego co napisane miał knapkowo-sernikowy)
– 1 puszka (400 g owoców) brzoskwiń w syropie
– 3 łyżki cukru pudru
– 3 łyżeczki żelatyny
– 1 laska wanilii (opcjonalnie)
– 4 kokilki lub inne foremki (np. szklanki, salaterki)

Przygotowanie:

Brzoskwinie odcedzamy, a syrop zlewamy do rondelka. Dolewamy do nie go nieco wody, tak by otrzymać 500 ml płynu. Stawiamy na niewielkim ogniu, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Ja dodałem jeszcze nasiona zdrapane z wnętrza laski wanilii oraz samą laskę, którą wyjąłem po krótkim gotowaniu. Lekko studzimy, dodajemy żelatynę (lub galaretkę) i dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia.
Brzoskwinie kroimy w kawałki, po kilka kawałków układamy na dnie kokilek. Zalewamy je odrobiną galaretki (po jednej łyżce) i wstawiamy do zamrażalnika, by szybko stężała.
Twarożek mieszamy z resztą galaretki do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy pozostałe kawałki brzoskwiń. Nakładamy do kokilek i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem, wkładamy kokilki do naczynia z gorącą wodą, dzięki czemu desery łatwo wsuną się na talerzyki.
Smacznego!

Tagi:

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

10 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Kuba pisze:

    Kubełku, ja tam lodami, sernikami na zimno i innymi takimi letnimi smakołykami zajadam się bez względu na porę roku :-)

    Bez Sosiku, dokładnie! Takie urozmaicenie :-)

    Maggie, o rany, to gzie Ty mieszkasz, że nie macie galaretki??

    Majano, zapraszam następnym razem do mnie :-)

    Paulo, bo to doskonałe połączenie!

    Delicatessen, dzięki :-)

  2. delikatessen pisze:

    Mmmmm, przepyszne:)

  3. Paula pisze:

    lubię brzoskwinie z serkiem :)

  4. Majana pisze:

    Fajne te serniczki. Z chęcią widziałabym taki u siebie teraz :)

  5. Maggie pisze:

    Pysznie wygladaja! No i nie wymagaja gotowej galaretki, co jest duzym plusem dla wszystkich, ktorzy – tak jak ja – mieszkaja gdzies, gdzie nielatwo ja dostac :)

  6. Bez sosiku pisze:

    U nas na blogu serniki w wersji mini też gościły jakiś czas temu. Przygotowywanie jednoporcjowych deserów zdecydowanie nadaje tradycyjnym przepisom innego wymiaru :)

  7. Kubełek Smakowy pisze:

    Proste i pyszne. Chociaż… lepsze na lato, niż zimę. Serniki – ubóstwiam. Na zimno i tradycyjne.

  8. Kuba pisze:

    Russkayo, znam też takich co zmywają :-)

    Aniu, wielkie dzięki!

  9. Ania pisze:

    Przecież wielu wspaniałych szefów kuchni to własnie mężczyźni:) Serniczki urocze:)

  10. Russkaya pisze:

    Mi to się w głowie nie mieści – facet, który potrafi ( i lubi) gotować i piec…!!! :D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top