Chleb z pieprzem i figami

na 2 marca 2011 16 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Wczoraj zabrałem się za upieczenie bardzo prostego w przygotowaniu chleba, który zaproponowali gospodarze #107 Weekendowej piekarniDaria i Jacek z Kulinarnych impresji. Jego smak nikogo nie pozostawi obojętnym – mnie smakował, Mojej Piękniejszej Połówce mniej. Usłyszałem nawet „jak mogłeś taki smaczny chleb popsuć dodając pieprz”, tak więc jeśli ktoś chce może pieprz pominąć.
Moim zdaniem to bardzo fajny dodatek do dań typu śledzie, ostre pasty itp.

Chleb z pieprzem i figami

Przygotowanie: 15 min
Czas całkowity: 3 godz.

Składniki:

650 g mąki
2 łyżeczki świeżo zmiażdżonego w moździerzu pieprzu czarnego
2 łyżeczki soli
7 g (opakowanie) drożdży instant
2 łyżki oliwy z oliwek
425-450 ml ciepłej wody
350 g suszonych fig (ja użyłem mieszanki drylowanych daktyli i rodzynek

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszać mąkę, pieprz, sól i drożdże. Wymieszać z oliwą z oliwek i dość ciepłą wodą, aby powstało miękkie ciasto. Przełożyć na lekko oprószoną mąką powierzchnię i ugniatać przez 10 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć ciasto do naoliwionej miski i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę lub do momentu dwukrotnego zwiększenia objętości. Rozgrzać piekarnik do 200C/fan 180C/gas 6. Po wyrośnięciu delikatnie zagnieść ciasto ponownie, wciskając figi. Uformować owalny lub okrągły bochenek i umieścić na lekko posypanej mąką blasze. Naciąć wierzch bochenka ostrym nożem i posypać odrobiną mąki. Zostawić ponownie do wyrośnięcia, odkryte, około 10-15 min (jeśli kuchnia jest ciepła). Piec 40-45 min a następnie schłodzić na kuchennej kratce.

Tagi: ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na Google Plus Dołącz do fanów na YouTube

16 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Kuba napisał(a):

    Izo, jak się eksperyment udał? Daj znać, bo ciekaw jestem tych bułeczek!

  2. Anonymous napisał(a):

    Ja dzisiaj spróbuję z maki orkiszowej i z sezamem, bez fig :) Kusi mnie jeszcze, aby zamiast chleba uformować bułeczki… Zobaczymy popołudniem późnym, jak dotrę do domu :)

    Pozdrawiam, Iza :)

  3. Kuba napisał(a):

    Flusso, zachęcam – upieczenie tego chleba tylko chwila!

    Aga, zapraszam :-)

    Gin, musiał być pyszny!Pozdrawiam!

  4. gin napisał(a):

    Upiekłam dzisiaj. Z żurawiną i różowym pieprzem – bo fig nie miałam akurat, a do sklepu daleko… Pyszny jest :)

  5. aga napisał(a):

    wyglada po prostu pysznie:) chetnie bym jedna kromke skubnela:)

  6. flusso napisał(a):

    Takiego połączenia jeszcze nie widziałam, ale chętnie bym spróbowała :)

  7. Kuba napisał(a):

    Pinos, daj znać co wykombinowałaś :-)

  8. Pinos napisał(a):

    Fajny… i już wiem jak go przerobię :) zainspirowana pewnymi konfiturami…

  9. Kuba napisał(a):

    Kulinarne smaki, to upiecz, bo to bardzo prosty przepis :-)

    Dario i Jacku, dzięki za odwiedziny. A'propos modyfikacji, to ja właśnie piec będę chleb wg tego przepisu ale na słodko, specjalnie dla Piękniejszej Połówki za wczorajszy pieprzny bochenek :-)

    Wiosenko, polecam!

  10. wiosenka27 napisał(a):

    Chętnie bym spróbowała:)

  11. Daria i Jarek napisał(a):

    hej Kubo, Dziekujemy za wspolny piekarzenie. Faktycznie jest to wypiek ,ktory albo komus bardzo smakuje albo zupelnie nie… ale poniewaz receptura podstawowa jest taka prosta, dodatki mozna swietnie modyfikowac… my wczoraj zrobilismy ten sam chelb ale z suszonymi sliwkami i bialym pieprzem…. wyszedl naprawde super…

    Anonimie, w przepisie jest napisane, ze maka ma byc chlebowa, czyli taka ktora ma wieksza ilosc glutenu (niestety tu gdzie mieszkamy, maki nie maja numerkow tak jak w Polsce) :/

    Pozdrawiamy serdecznie
    D&J

  12. kulinarne-smaki napisał(a):

    No nie powiem, ale chętnie bym spróbowała jednej kromeczki

  13. Kuba napisał(a):

    Anonimie, ja użyłem mieszanki mąki razowej i zwykłej 450 pszennej. Ale wydaje mi się, ze z orkiszową efekt będzie podobny :-)
    Fajnie, że kombinujesz ze składnikami – daj znać jak smakowało!

  14. Anonymous napisał(a):

    Nie napisane jaka mąka, rozumiem więc, że może być np. orkiszowa? :) Ja sprobowałabym zamiast fig dać siemię lniane, ziarna słonecznika… :)
    Na pewno wypróbuję wypieku :)

  15. Kuba napisał(a):

    Majano, to jest ewidentnie przepis z tych, które odbierane są bardzo różnie i jednym smakuje takie połączenie, innym nie. Ale jestem przekonany, że bez pieprzu ten chleb smakowałby również wspaniale.

  16. Majana napisał(a):

    Bardzo fajny chlebek Kubo. :) Ciekawy musi być w smaku. Ja bym pewnie jednak pominęła pieprz hihi:)
    Pozdrowienia:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top