Gulasz

na 23 lutego 2013 3 komentarze
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Danie typu gulasz to taki kulinarny samograj – można wrzucić przeróżne składniki, przykryć i cierpliwie poczekać 2 godziny, aż składniki te połączą się tworząc zgraną kompozycję. Do garnka można dodać właściwie co się pod rękę nawinie i doprawić zgodnie z własnym upodobaniem – nie ma jednej „oryginalnej” receptury, co otwiera drogę gotującym mistrzom stylu wolnego.

gulasz

przepis na gulasz

składniki:

  • 500 g wołowiny gulaszowej
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • papryka
  • 2-3 marchewki
  • 8-10 średniej wielkości pieczarek
  • garść suszonych pomidorów
  • łyżka słodkiej papryki
  • łyżka ostrej papryki
  • łyżka pieprzu ziołowego
  • łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • szczypta soli
  • 300 ml bulionu

przygotowanie:

Mięso kroimy w kostkę, a następnie obsmażamy na odrobinie oliwy z każdej strony.
Dodajemy posiekaną w pióra cebulę i rozgniecione ząbki czosnku i chwilę przesmażamy z mięsem.
Dodajemy pokrojoną marchewkę, paprykę, pieczarki i pomidory oraz przyprawy.
Dusimy do czasu aż mięso będzie miękkie, podlewając od czasu do czasu bulionem.
Gulasz idealnie smakuje z kaszą typu pęczak i ogórkami konserwowymi.
Smacznego!

Tagi: , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na Google Plus Dołącz do fanów na YouTube

3 komentarze

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Zainteresowany pisze:

    Wszystko ładnie, za chwilę zaczynam robić, choć czosnek dodam na końcu, ponieważ, przy poddawaniu czosnku obróbce termicznej, możemy dodac do potrawy 10 ząbków, a finalnie i tak nie bedzie czuć jego smaku. Ja zawsze dodaje czosnek po gotowaniu i odstawiam na 10-15 min potrawe, wtedy jego aromat zawsze jest wyczuwalny, pozdrawiam

  2. Majana pisze:

    Zjadłoby się taki pyszny, ciepły gulasz :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top