Zielone naleśniki z soczewicą i ziemniakami

na 19 kwietnia 2010 7 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Nie odzywałem się cały ubiegły tydzień – przyznaję, że otaczająca mnie z każdej strony atmosfera nie sprzyjała tak gotowaniu jak i pisaniu o nim. Potrzebowałem też kilku dni, żeby odetchnąć, gdyż ostatnio moje życie wirtualne zaczęło dominować nad tym realnym.  Z tym życiem wirtualnym jest jak z biurkiem – muszę co jakiś czas zrobić w nim porządek, bo w przeciwnym wypadku chaos zaczyna przechodzić z monitora na mnie.

Dziś o północy skończyła się żałoba ogłoszona po katastrofie prezydenckiego tupolewa. Napisano i powiedziano już wiele słów – mądrzejszych i głupszych i nie mam zamiaru dokładać swoich trzech groszy. Napiszę tylko krótko: szkoda ludzi, którzy znajdowali się na pokładzie i mam nadzieję, że odnaleźli spokój, o który tak ciężko za życia… I tyle.

Wraz z końcem żałoby wracają na mój blog kolory. Na dobry początek zieleń – kolor wiosny i nadzieji (paradoksalnie w średniowieczu kojarzył się z katastrofami).

Zielone naleśniki z soczewicą i ziemniakamiSkładniki:
– 1 jajko
– szklanka mleka
– 1/2 szklanki wody gazowanej
– 200 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
– pełna szklanka mąki
– szczypta soli

– 4 ugotowane w mundurkach ziemniaki
– pół szklanki soczewicy
– pół papryki
– pomidor
– średnia cebula (posiekana i zeszklona)
– pół łyżeczki sproszkowanej ostrej papryki
– pół łyżeczki curry
– pieprz
– szczypta soli

[Listonic]

Przygotowanie:
Na początek robimy ciasto na naleśniki. Łączymy jajko z mlekiem, mąką, szczyptą soli i rozmrożonym szpinakiem. Gdy składniki się połączą dodajemy wodę gazowaną i delikatnie mieszamy.
Smażymy jak zwykłe naleśniki na lekko natłuszczonej patelni.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Soczewicę gotujemy w szklance wody (to znaczy gotujemy w garnku, do którego wlewamy szklankę wody – taka uwaga, żeby ktoś nie postawił szklanki na gaz).
Ugotowane ziemniaki obieramy i rozgniatamy widelcem wraz z soczewicą.
Dodajemy pokrojone w drobną kostkę warzywa i cebulę. Doprawiamy papryką, curry, solą i pieprzem. Mieszamy.
Farsz nakładamy do naleśników i robimy z nimi co dusza zapragnie – rolujemy, składamy jak kopertę lub w ćwiartki.
Smacznego!

Tagi: , , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na Google Plus Dołącz do fanów na YouTube

7 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Anonymous pisze:

    ZIEMNIAK. Dieta. Indeks glikemiczny. BŁĘDY w tabelach IG.
    BH.249.
    MOTTO: Ziemniaki, to OCZYWISTOŚĆ !!

    WIKIPEDIA.
    Psianka ziemniak (Solanum tuberosum) to prawidłowa botaniczna nazwa tej rośliny. Najczęściej jednak używany jest synonim tej nazwy; ZIEMNIAK. Jest to gatunek byliny należący do rodziny psiankowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej (Peru, Boliwia, Kolumbia, Chile). Obecnie rozprzestrzeniony na całym świecie jako roślina uprawna. Bulwy po ugotowaniu stanowią cenny pokarm człowieka. Pozostałe części rośliny są trujące. Popularnymi potrawami z ziemniaków są frytki, chipsy i kopytka. Ziemniak jest też ważną rośliną pastewną, jako gotowany był podstawą tradycyjnej metody żywienia świń. Jest ważną rośliną przemysłową, używa się go do produkcji spirytusu, mączki ziemniaczanej, która jest niemalże czystą skrobią. Wartości odżywcze w 100 g surowych ziemniaków: energia: ziemniaki wczesne 293 kJ (69 kcal) ziemniaki późne 357 kJ (84 kcal) białko: 2 g węglowodany: 19 g tłuszcze: 0 g błonnik: 3,1 g

    IRL KRAKÓW.
    Ziemniak ugotowany lub pieczony, podnosi poziom cukru o__ ok. 12-25% wzrostu po spożyciu, max. po ok. 30 min., czyli nie od razu, i wchłania się stosunkowo szybko. Ugotowany zbity ok. 16% wzrostu, ugotowany sypki ok. 25%, natomiast PIECZONY ok. 12% wzrostu po spożyciu. Są to tzw. __NISKIE węglowodany, tj. do 26% wzrostu. Odnośnie konsumpcji to ostanie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego.
    P.S. FRYTKI; zawierają tłuszcz, ale węglowodany wyłącznie z ziemniaka, których to węglowodanów w ziemniaku jest ok. 19%, i są to węglowodany (skrobia) które podnoszą poziom cukru po spożyciu nie wyżej niż 26% wzrostu. Skąd więc wysoki IG pokazujący JAKOBY wysoki wzrost poziomu cukru po spożyciu ?!
    Odpowiedź jest oczywista: MARKETING i TOTALNA BZDURA. Takich przykładów jest w IG b. dużo. Łatwo to samemu sobie potwierdzić, no ale należy badanie wykonać osobiście, a nie zdawać się na teorie, które tak prosto można i trzeba ZWERYFIKOWAĆ, również UWIARYGODNIĆ, w trosce o własne zdrowie i Ew. wyniki sportowe.
    Każdy kto zechce, może sobie te wzrosty sprawdzić WŁASNYM glukometrem i NIE jest to TRUDNE !!

    PUENTA.
    ZIEMNIAK to warzywo po którym się NIE tyje, to LOGICZNE !!

    NIEPRAWDY biologiczne oraz puste frazesy o ziemniaku i nie tylko o ziemniaku, rozpowszechniają jedynie SPECE od tzw. Indeksu Glikemicznego, a to dlatego, że nic nie badali, nie znają glukometru, również nie czytali książek ze szkoły podstawowej (biologia 4 klasa) czyli plotą i plotą, wydając książę za książką o tym Indeksie Glikemicznym. Kłamią. OMIŃ !! Przecież do Nich nie możesz zadzwonić, bo nie ma gdzie. Nie masz kogo zapytać, o te wpisy w Internecie, dziesiątki sprzecznych ze sobą tabel, dlaczego ? To proste uciekają przed prawdą bo mówią kłamstwa, piszą oszczerstwa i Ich nigdzie nie ma; jednak PROKURATURA zna IP komputerów. Do krakowskiego IRL KRAKÓW, zawsze możesz zadzwonić bo są to żywi, realni naukowcy nie poddani żadnym NAUKOWYM REŻIMOM czyli lekko, łatwo omawiają PRAWDY BIOLOGICZNE, które zbadali. Warto !!

    Zobacz też; CUKRZYCA typu 2, wg: IRL KRAKÓW.
    __Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
    Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
    __Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
    __ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/

    Anita BROS, Toronto

  2. Kuba pisze:

    Asieja, mój również :-)

    Parka, owszem, są bardzo smaczne. Farsz przypomina nieco ten z pierogów ruskich.

    Piegusek, dzięki – wypróbuj sama :-)

    Majana, dzięki!

    KucharzyTrzech, koniecznie muszę spróbować z kaszą gryczaną. Czy Ty robisz farsz z kaszy gryczanej i szpinaku razem czy to dwa osobne dania?

  3. KucharzyTrzech pisze:

    Hm… Bardzo ciekawe. Robie i owszem nalesniki ze szpinakiem i kaszą gryczaną, ale takich jeszcze nie robilam. Przepis notuję :)
    Pozdrawiam

  4. majana pisze:

    O wow, alez pomysłowe te naleśniki! Super! :))

  5. piegusek1976 pisze:

    ciekawe połączenie :)

  6. Parka pisze:

    naleśniki z ziemniakami? to musi być pyszne!

  7. asieja pisze:

    zielony to chyba mój ulubiony kolor
    w jedzeniu też..

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top