W ubiegły weekend naszła mnie wielka ochota na jakiś wypiek z malinami, postanowiłem więc przygotować tartę na kruchym cieście z dodatkiem jagód, którą widziałem parę dni wcześniej na White Plate. Przepisy Liski jeszcze nigdy mnie nie zawiodły i tak też było tym razem – tarta bardzo nam zasmakowała i pewnie przygotuję ją jeszcze niejednokrotnie przy wykorzystaniu innych owoców.
Rzadko kiedy kopiuję przepisy z innych blogów, ale tym razem zrobię wyjątek (mam nadzieję Lisko, że nie masz nic przeciwko temu) – to naprawdę smaczne i niezwykle proste ciasto.
Przepis na tartę z malinami i jagodami
przepis autorstwa Liski, White Plate: http://whiteplate.blogspot.com/2012/06/tarta-z-malinami-i-jagodami.htmlSkładniki:
Spód:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g miękkiego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- ok. 3-4 łyżek zimnej śmietany
- 300-400 g owoców jagodowych
- 2 jajka
- 100 ml śmietany 30%
- 50 g mąki
- 100 g cukru pudru
Przygotowanie:
Ze składników na spód zagnieść ciasto – śmietanę dodając stopniowo na końcu.
Ciasto powinno być gładkie i miękkie.
Wylepić nim spód i boki formy do tarty o średnicy 26-28 cm.
Piekarnik nastawić na 180 st C.
Owoce wsypać do formy, jajka zmiksować ze śmietaną, mąką i cukrem pudrem i wlać na owoce.
Wstawić do piekarnika i piec 40-50 minut. Ciasto jest upieczone, kiedy wierzch się dobrze zetnie i będzie rumiany.
Smacznego!
Jaka ładna tarta z mnóstwem pysznych owoców. Biorę :)