Lazania z cukinii

na 28 marca 2014 2 komentarze
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki, a dziś pragnę podzielić się z Wami przepisem na lazanię z cukinii, która z racji warstw przypomina nieco lazanie, gdzie makaron zastąpiony został cukinią. Nie wypada może zachwycać się zbytnio własnymi daniami, ale to była naprawdę przepyszna zapiekanka – zjadłem olbrzymią porcję i miałem ochotę na jeszcze.

lazanie z cukinii 1

przepis na lazanię z cukinii

składniki:

  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 papryki
  • 5 średnich marchewek
  • 3-4 średnie cukinie
  • 5 łyżek masła + 2 łyżki do szklenia cebuli i duszenia marchewki
  • 5 łyżek mąki
  • 500 ml mleka

przygotowanie:

  1. Ziemniaki pieczemy lub gotujemy (najlepiej w mundurkach), a następnie ostudzone i obrane kroimy w kostkę.
  2. Cebulę siekamy i szklimy na odrobinie tłuszczu razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pieczarki obieramy, kroimy w grubą kostkę i dodajemy do cebuli.
  3. Dusimy razem około 15 minut, a następnie dodajemy ziemniaki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  4. Paprykę pieczemy lub opalamy, aby obrać łatwo ze skórki. Następnie usuwamy gniazda nasienne i kroimy.
  5. Marchewki po obraniu ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  6. W garnku topimy łyżkę masła i dodajemy startą marchewkę i paprykę. Dusimy do miękkości, w międzyczasie dodając nieco wody, jeśli zajdzie taka potrzeba. Doprawiamy do smaku.
  7. Cukinie obieramy lub porządnie szorujemy, a następnie kroimy wzdłuż na plastry grubości około 5 mm.
  8. W naczyniu do zapiekania układamy warstwę cukinii, na którą wykładamy pieczarki z ziemniakami. Przykrywamy je warstwą cukinii i marchewką. Na wierzch układamy ostatnią warstwę cukinii. Każdą warstwę cukinii warto nieco osolić.
  9. Przygotowujemy sos beszamelowy zgodnie z przepisem, który znajdziecie TUTAJ.
  10. Wierzch zapiekanki polewamy sosem i pieczemy w temperaturze 180 s. C około 20-30 minut (do czasu aż wierzch się ładnie zarumieni).

Smacznego!

lazanie z cukinii 2

Tagi: , , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na Google Plus Dołącz do fanów na YouTube

2 komentarze

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Majana pisze:

    Jak dla mnie pyszności! Uwielbiam cukinię, więc …:)
    Pozdrowienia

  2. magma pisze:

    świetny pomysł:) na pewno jest smaczna:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top