Solanka

na 10 sierpnia 2012 6 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Niedawno miałem okazję po raz pierwszy spróbować zupy, która niesamowicie przypadła mi do gustu. Będąc w łódzkiej Anatewce zaciekawiło mnie danie o tajemniczej nazwie – solanka. Okazała się nim pyszna mieszanka zupy pomidorowej, ogórkowej i barszczu ukraińskiego. Naprawdę gorąco polecam!

Jak widzicie zupę podałem w nietypowych miseczkach. Otóż będąc w tym roku w miejscowości Hel (żeby nie powiedzieć „na Helu”) poznaliśmy niezwykle sympatycznego artystę, który na straganie oferował swoje dzieła. Wśród figurek kotów i aniołów, które nas urzekły (kolekcjonujemy zarówno jedne, jak i drugie) wypatrzyliśmy piękne naczynia. Jak się dowiedzieliśmy, wykonane są one z masy szamotowej (wypalanej gliny) i doskonale nadają się do kuchni, także do zapiekania w wysokich temperaturach. Ich niezwykłą cechą jest fakt, że wykonywane są one ręcznie, w pojedynczych egzemplarzach, więc nie sposób, by ktoś miał drugą identyczną zastawę.

Serdecznie zapraszam do zapoznania się z innymi naczyniami oraz figurami wykonanymi przez Eden-art: ArsNeo, TrendyMania.

Przepis na solankę

Składniki:

  • 1,5 l bulionu wołowego
  • 1 włoszczyzna
  • 300 g mięsa wołowego rosołowego
  • 3 parówki
  • 100 g szynki
  • 3 ogórki kiszone
  • łyżka kaparów
  • garść oliwek
  • 3 cebule
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 100 g śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 cytryny
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki

Przygotowanie:

Jeśli nie mamy bulionu, to przygotowujemy go wykorzystując mięso i włoszczyznę. Jeśli mamy już bulion przygotowany wcześniej, wówczas wkładamy do niego obraną włoszczyznę, wołowinę, liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż mięso będzie gotowe (około 30-45 min.).
Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i pokrojone w plasterki parówki. Wołowinę również kroimy w kostkę.
Cebulę siekamy w pióra i szklimy na maśle. Gdy się zeszkli dodajemy koncentrat pomidorowy, przesmażamy chwilę i dodajemy do zupy.
Obrane ze skóry ogórki, z usuniętymi gniazdami nasiennymi kroimy w paski, a następnie w kostkę i dodajemy razem z posiekanymi w plasterki oliwkami oraz kaparami do zupy.
Gotujemy 10-15 minut, poczym zabielamy zahartowaną śmietaną.
Doprawiamy i dodajemy sok z cytryny do smaku.
Podajemy posypaną posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!

Tagi: , , , , , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na Google Plus Dołącz do fanów na YouTube

6 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Nieśka napisał(a):

    Bardzo oryginalne naczynka i zupa! :)

  2. Maggie napisał(a):

    Solanka swietna, a naczynie tez mi sie bardzo podoba. Chyba bede musiala zapoznac sie z oferta Eden Art!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top