Biała kiełbasa zapiekana z warzywami w garnku rzymskim

na 5 marca 2010 Wpis skomentowano 8 razy.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Ładowanie ... Ładowanie ...

Staram się, aby moje przepisy, które publikuję na blogu były proste, a ich przygotowane nie zabierało zbyt wiele czasu. Mimo tego spotkałem się z opiniami, że często są one zbyt złożone i wymagają niewiadomo jakich umiejętności.
Dzisiejszy przepis jest odpowiedzią na te zarzutu – nikt mu chyba nie zarzuci skomplikowanej formy :-) Każdy, nawet osoba „z dwoma lewymi (albo prawymi, w przypadku manikutów) rencami” spokojnie sobie poradzi.
Ja użyłem garnka rzymskiego, który po raz kolejny spisał się doskonale, ale przypuszczam, że można w tym celu wykorzystać zwykłe naczynie żaroodporne. W takim wypadku konieczne będzie użycie odrobiny tłuszczu.

Biała kiełbasa zapiekana z warzywami w garnku rzymskim

Składniki:
- 6 białych kiełbasek
- warzywa – cebula, marchewka, ziemniaki i inne, pokrojone w kostkę, plasterki lub inną dowolną formę (ja znów poszedłem na łatwiznę i użyłem mrożonej mieszanki – podobno takowe są zdrowsze niż te niby świeże, które przemarzają w stodołach czy innych magazynach)
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie

[Listonic]

Przygotowanie:
Kiełbaski myjemy i osuszamy. Połowę warzyw rozkładamy na dnie naczynia i posypujemy przyprawami. Układamy na nich kiełbaski (można je wcześniej nakłuć w kilku miejscach, aby nie pękła). Zasypujemy je resztą warzyw, które znowu doprawiamy według własnego uznania.
Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Nagrzewamy wnętrze do 175C i pieczemy godzinę pod przykryciem, a następnie odkrywamy i dopiekamy jeszcze 15-20 minut.
Smacznego!

Tagi: , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na Google Plus Dołącz do fanów na YouTube

Wpis skomentowano 8 razy.

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. czespol62 pisze:

    wszystko ok. ale bez odrobiny tłuszczu ????

    • Kuba pisze:

      Dokładnie tak! Tłuszcz wytapia się z kiełbasy w ilości zupełnie wystarczającej. To jest właśnie siła garnka rzymskiego :-)

  2. Kuba pisze:

    Anonimie, słuszna uwaga! Zapomniałem dopisać tę informację. Dzięki za czujne oko!

  3. Anonymous pisze:

    Wszystko OK,tylko jeden drobiazg.Wstawienie zimnego garnka rzymskiego do gorącego piekarnika skończy się jego pęknięciem,a tego chyba nie chcemy.

  4. Kuba pisze:

    Grumko, ja też bardzo lubię białą kiełbaskę. Co ciekawe jeszcze niedawno nie wyobrażałem sobie jeść ją w innym czasie niż w Wielkanoc!

    Gosia, zachęcam do wyciągnięcia garnka – to jest świetna sprawa i warto z niego korzystać.

    Mafilka, gdyby to był faktycznie aaardzo męski przepis to zamiast warzyw byłoby jeszcze więcej kiełbasy :-)

  5. Mafilka pisze:

    rencyma się mówi ;)

    baaaardzo męski przepis i takież jadło ;) choć i ja nie gardzę białą kiełbasą, oj nie! :)

  6. Gosia pisze:

    chyba jednak wyciagne ten rzymski garnek z gornej szafki w kuchni :)uwielbiam biala kielbase,zawsze mam jej zapas z Polski przywiezionej i zamrozonej,wiec nic na przeszkodzie nie stoi,zeby zrobic,no dobrze,bedzie moze z tygodniowym poslizgiem,bo nastepny tydzien obiecalam rodzinie,ze bedzie czysto wege-tak z ciekawosci i na probe :)
    Milego dnia Ci zycze i czetnie bym wpadla na kawalatek tej kielbaski :)

  7. grumko pisze:

    Jestem fanem białej kiełbasy, więc ten widok ucieszył moje oczy z rana, no i rozbudził apetyt;-)
    Pozdrawiam;-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top