Masło orzechowe crunchy

na 12 sierpnia 2016 Wpis skomentowano jeden raz.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Jeśli tak jak ja uwielbiacie masło orzechowe możecie je łatwo przygotować w domu, o czym pisałem już jakiś czas temu TUTAJ. Domowe masło jest lepsze niż zwykłe sklepowe, ponieważ zawiera tylko i wyłącznie orzechy, a nie jak większość dostępnych w sklepach, także olej palmowy i inne dziwne dodatki. Można wprawdzie znaleźć masło orzechowe bez tych składników, ale wówczas cena jego jest bardzo wysoka i skutecznie zniechęca. Tymczasem jego przygotowanie w domowych warunkach jest banalnie proste, a koszt to zaledwie ułamek kwoty, jaką przyszłoby nam zapłacić z sklepie. Tym razem jednak chciałbym podzielić się przepisem na masło orzechowe crunchy, a więc chrupiące. Można to uzyskać w dwojaki sposób – albo zostawiając część orzechów w nie do końca zmielonej postaci, można też użyć np. słonych precelków lub paluszków.

maslo orzechowe crunchy

przepis na masło orzechowe crunchy

składniki:

  • 2 szklanki orzechów ziemnych (najlepiej takich wprost ze skorupek, ale mogą być nawet takie z puszki)
  • 1/2 szklanki precelków lub połamanych paluszków

przygotowanie:

  1. Orzechy obieramy ze skórek i prażymy chwilę na patelni.
  2. Następnie mielimy je blenderem lub melakserem, aż uzyskamy gładką masę.
  3. Z początku wydawać się może, że coś idzie nie tak jak powinno, ale po chwili orzechy powinny zacząć się kleić, a masa nabierze „masłowej” konsystencji.
  4. Mielenie potrwać może 10-15 minut.
  5. Pod koniec dodajemy precelki i jeszcze krótką chwilę mielimy, aby je pokruszyć, ale nie zrobić z nich papki.
  6. Jeśli zamiast precelków chcecie użyć kawałków orzechów, wówczas po chwili mielenia trzeba wyjąć ich część , gdy uzyskają pożądaną wielkość i dodać na konie do gotowego masła.

Smacznego!

Tagi: , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na Google Plus Dołącz do fanów na YouTube

Wpis skomentowano jeden raz.

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Biżuteria napisał(a):

    Uwielbiam masło orzechowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top