Placki z dyni

na 24 września 2014 Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (9 głosów, średnia: 4,00 z 5)
Loading...

Właśnie skończyłem jeść wegańskie placki z dyni i spieszę, by podzielić się z Wami przepisem na to danie. Smakują one idealnie z sosem czosnkowym, ale to chyba taka por roku, że mi wszystko z tym sosem doskonale smakuje :-) Możecie tez je zjeść z ketchupem albo innym sosem.

Sezon na dynie w pełni, tak więc bez problemu znajdziecie piękne pomarańczowe kule na każdym straganie. Ja kupiłem taką średnią, trzykilogramową, z której nie tylko dziś miałem placki, ale też jutro ugotuję krem.

 

placki z dyni

przepis na placki dyniowe

składniki:

  • 500 g dyni
  • 1 duży ziemniak
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta pieprzu kajeńskiego

przygotowanie:

  1. Dynię kroimy w kawałki, obieramy i wycinamy gniazdo nasienne. Pokrojone kawałki ścieramy na tarce o małych oczkach.
  2. Na tej samej tarce ścieramy również obranego ziemniaka, cebulę i czosnek.
  3. Do startych warzyw dodajemy natkę, mąkę i doprawiamy.
  4. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju do zarumienienia.

Smacznego!

Tagi: , , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na Google Plus Dołącz do fanów na YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top