Kurczak marynowany w miodzie

na 24 sierpnia 2012 8 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Po raz kolejny zmierzyłem się z propozycją duetu Pascal-Okrasa i tym razem wybrałem przepis tego drugiego. Zaproponował on przygotowanie marynowanych w miodzie pieczonych udek kurczaka wraz z pieczonymi ziemniakami oraz chłodnikiem. Chłodnik przygotowałem, a i owszem, ale o nim napiszę wkrótce. Natomiast pominąłem ziemniaki w takiej wersji, bo miałem straszną ochotę na sałatkę, którą wypatrzyłem u Jamiego Olivera, a o której pisałem wczoraj (przepis znajdziecie TUTAJ).

Kurczak muszę przyznać, że był całkiem smaczny, choć nie trafił do końca w mój gust – nie jestem wielkim wielbicielem słodkich marynat do mięsa. Niemniej jednak, jeśli ktoś je lubi, to jestem przekonany, że danie to mu zasmakuje bez wątpienia.

przepis na kurczaka marynowanego w miodzie

Składniki:

  • 6 podudzi kurczaka
  • 6 łyżeczek miodu
  • 4 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta mielonej ostrej papryki
  • 1 cytryna

Przygotowanie:

Do miski wlewamy 5-6 łyżeczek miodu, sos sojowy i szczyptę mielonej, ostrej papryki.
Dodajemy 2 ząbki czosnku pokrojony w cienkie plastry. Wszystko mieszamy.
Dodajemy sok z połowy cytryny.
Podudzia wkładamy od razu do marynaty i mieszamy.
Miskę zakrywamy folią i wkładamy na około (minimum!) 20 minut do lodówki.
Przygotowujemy naczynie żaroodporne i wkładamy do niego kurczaka, polewamy wszystko marynatą.
Drugą połowę cytryny kroimy na małe cząsteczki. Na kurczaka nakładamy kawałki cytryny.
Wkładamy do piekarnika nastawionego na 160°C (termoobieg) (lub 180 przy normalnym pieczeniu) na 35-40 minut.
Kurczaka nakładamy na talerze, doprawiamy pieprzem i polewamy marynatą z naczynia z piekarnika.
Smacznego!

(Visited 83 times, 1 visits today)

Tagi: , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

8 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Wielka Zołza pisze:

    a pozotałe 3 ząbki czosnku odkładamy na póżniej? ;)

  2. Wielka Zołza pisze:

    A można to w rękaw do pieczenia? Nie zaszkodzi, prawda?

  3. Ola pisze:

    Super przepis ! Dziś robiłam i wyszło świetnie ! Dodałam też świeżego imbiru ;) Pozdrawiam

  4. Gosia pisze:

    Wygląda bardzo smakowicie, ładnie podany, robiłam już wersję Pascala ale Okrasa kusi tym kurczakiem…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top