Klopsy z kaszy jaglanej z mięsem

na 1 października 2010 17 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Całkiem niedawno przygotowałem paprykę faszerowaną kaszą jaglaną z mięsem. Wspomniałem wówczas, że farsz był tak smaczny, że wyjadałem go wprost z miski. Kilka dni temu przyszedł mi do głowy pomysł, by według tego przepisu przygotować klopsy, które obtoczone w panierce usmażę. Podałem je z słodko-pikantnym sosem chili w charakterze drobnej przekąski na ciepło. Gdyby zestawić to np. z grillowanymi warzywami lub sałatką byłoby to doskonałe danie obiadowe.

Klopsy z kaszy jaglanej z mięsem
Składniki na około 30 klopsów:
– 100 g kaszy jaglanej
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– 1 łyżeczka mielonej papryki chili
– 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
– 200 g mielonego mięsa (użyłem indyczego, choć może być inne)
– 2 pomidory
– 30 g rodzynek
– 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1,5 łyżki oregano (najlepiej świeżego, choć ja użyłem suszonego)
– 1,5 łyżki natki pietruszki
– jajko
– bułka tarta
– oliwa lub inny olej roślinny

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, a następnie odstawiamy, aby nieco przestygła.
Około dwie łyżki oliwy rozgrzewamy w rondlu, a następnie wrzucamy posiekaną drobno cebulę i czosnek. Dodajemy mielone papryki i kmin, a całość trzymamy na ogniu przez minutę lub dwie cały czas mieszając. Dodajemy do ugotowanej kaszy.
Na patelni rozgrzewamy kolejną porcję oliwy i podsmażamy mięso do czasu jego zarumienienia, a następnie dodajemy pomidory pozbawione pestek i pokrojone w drobną kostkę. Wyjęte pestki wraz z miąższem przecieramy przez sitko wprost na patelnię, aby nie stracić soku. Redukujemy sos o połowę.
W sporej misce mieszamy ze sobą kaszę, cebulę, mięso, rodzynki (wcześniej drobno pokrojone), koncentrat pomidorowy, a także posiekaną pietruszkę i oregano. Doprawiamy do smaku.
Formujemy kulki, które obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej, a następnie smażymy je do czasu gdy uzyskają złoty kolor.
Smacznego!

Tagi: , , , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na Google Plus Dołącz do fanów na YouTube

17 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Agnieszka pisze:

    ZROBIŁAM, SĄ WYŚMIENITE!!!

    • Kuba pisze:

      Witaj! Bardzo się cieszę, że smakowały. Muszę przyznać, że i ja je bardzo mile wspominam i chętnie wkrótce wrócę do tego przepisu. Pozdrawiam!

  2. Kuba pisze:

    Flusso, byłem u Ciebie i widziałem efekt – bomba :-) Pozdrawiam!

  3. Kuba pisze:

    Ago, wyglądają i są smakowite – zapewniam!

    Ewelajno, polecam – takie zestawienie jest naprawdę fajne.

    Kuchareczko, gdybym gotował tylko dla siebie z pewnością też nie dałby mięsa. Ale moi domownicy to klasyczni mięsożercy, a ja nie mam siły czasem z nimi walczyć :-) Oczywiście, że tak się da, jak piszesz – koniecznie daj znać czy smakowało!

    Kingo, to właśnie lubię – kiedy ktoś coś zmienia i mam okazję przekonać się w jak wielu wariantach można przygotować jeden przepis. Daj znać jak wyszło!

    Majano, ależ proszę bardzo!

    Kasiu, Kasiu w kuchni, flusso, Karmel-itko, dzięki za miłe słowa. Pozdrawiam!

  4. Kasia pisze:

    Świetny pomysł! Bardzo lubię takie aromtyczne potrawy. Pozdrawiam :)

  5. Kasia w kuchni♥♥♥ pisze:

    jak pysznie wyglądają!aż chce się zjeść :]

  6. flusso pisze:

    Na pewno wypróbuję!!!!

  7. Karmel-itka. pisze:

    też takie robię, ja też! xd
    i mogę zaręczyc, że są naprawdę pyszne ;]

  8. majana pisze:

    Cóż za sympatyczne kotleciki ! Podobają mi się, częstuję się normalnie, a co tam;))

  9. Paula pisze:

    podoba mi się wmieszanie mięska w kaszę :)

  10. Kinga pisze:

    Bardzo podobają mi się składniki na klopsy. Pozwolę sobie zrobić w wersji zdrowotnej, tj. bez smażenia wstępnego mięsa, a potem bez panierki i na parze. Mam nadzieję, że wyjdą. Pozdrawiam.

  11. OSa pisze:

    Fajnie, ja ostatnio żywię się głównie kaszą jaglaną, więc muszę wypróbować.

  12. Kuchareczka pisze:

    kuba, ja bym sobie zmodyfikowała na własne potrzeby Twoje kotleciki i zostawiła samo "z kaszy jaglanej", bo mięsa nie jem. Dałoby się tak? :)

  13. ewelajna pisze:

    Kuba, zdolna bestio…:) Kasza jaglana górą!!!!Nie łączyłam jej nigdy z mięsem – to musi być smakowite:)

  14. Panna Malwinna pisze:

    świetny przepis i fajna alternatywa dla standardowych typowo mięsnych klopsików.

  15. aga pisze:

    ciekawy pomysl:) musze sprobowac takiego polaczenia, bo klopsiki wygladaja bardzo smakowicie:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top