Sałatka z kozim serem i grilowany oscypek – smak Szklarskiej Poręby

na 28 lipca 2010 6 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...
Wodospad Szklarki
Czytelnicy Facebookowej edycji mego bloga wiedzą, że w ubiegłam tygodniu byliśmy z Mą Piękniejszą Połówką w Szklarskiej Porębie, gdzie oddawaliśmy się słodkiemu lenistwu (nie licząc kilometrów, które pokonaliśmy). Szklarską odkryłem bardzo późno, bo dopiero w ubiegłym roku, ale zakochałem się od razu. Pod każdym względem bije zatłoczone Zakopane, gdzie ciężko zobaczyć góry, które ledwo wychylają się zza billboardów i hoteli. Jednocześnie nie jest to kompletna dziura, odcięta od cywilizacji (Internet w komórce musi być! :-) ) – lubię pospacerować wśród straganów z pamiątkami, zjeść loda świderka lub popróbować, co oferują miejscowe knajpki.

 

Larek wypoczywający na polanie

 

Szklarska Poręba oraz jej okolice prócz wspaniałych widoków i świetnego klimatu oferują jeszcze coś niezwykle dla nas ważnego – Karkonoski Park Narodowy jest jedynym w Polsce (podobno) gdzie można legalnie wejść z pieskiem. Można z nim spacerować po malowniczych szlakach, odkrywać piękne leśne zakątki, a nawet wjeżdżać kolejkami.

 

W drodze na szczyt Szrenicy
Będąc w górach nie można nie zjeść oscypka. Tak przynajmniej sądzi większość turystów, którzy okupują stragany z tymi serami. Dopiero, gdy przyjrzymy się etykietkom widzimy, że są to „sery typu oscypek”. Cóż – prawdziwy oscypek powstaje z mleka owczego i to tylko w ściśle określonych regionach. Te, które można kupić w Szklarskiej, to zwykle serki kozie, które mimo wszystko są bardzo smaczne, nawet nie będąc oscypkami. Przywiozłem kilka do domu i przygotowałem smaczną kolację.

 

Sałatka z kozim serem
Składniki dla trzech osób:
– 10 liści sałaty lodowej
– 6 pomidorów koktajlowych
– garść oliwek
– kilka suszonych pomidorów
– kozi ser – nie wiem ile dokładnie – dwa małe „oscypki”
– oliwa z oliwek
– ocet balsamiczny 

Przygotowanie:

Przygotowanie tej sałatki jest niezwykle proste i szybkie. Umytą sałatę rwiemy na kawałki i układamy na dnie miski. Następnie układamy ćwiartki pomidorów koktajlowych i ser pokrojony w niewielkie kawałki. Posypujemy oliwkami pokrojonymi w plasterki i suszonymi pomidorami. Wierzch skrapiamy oliwą i octem.

Smacznego!

 

Schodząc ze szczytu Szrenicy warto zatrzymać się przy jednym ze straganów gdzie można się posilić całkiem smacznymi serkami z grilla. Takie serki na ciepło są bardzo smaczne, przyjemnie skrzypią w zębach i doskonale komponują się z żurawiną i butelką tutejszego Walońskiego ciemnego piwa z Browaru Czarnków. Takie serki można przyrządzić w domu, co uczyniłem zaraz po powrocie.

 

Grillowany kozi serek

To był smakowity wyjazd – zaliczyliśmy kilka ciekawych knajpek, gdzie mieliśmy okazję skosztować naprawdę niezłego jedzenia. Ale o tym napiszę innym razem. Tymczasem zapraszam Was do obejrzenia jeszcze kilku zdjęć z mego wyjazdu.

 

(Visited 16 times, 1 visits today)

Tagi: , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

6 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. kajah75 pisze:

    oscypki ze Szklarskiej są pyszne-najpyszniejsze te grillowane – po pieszej górskiej wycieczce smakują wybornie! Wiem co mówię- mieszkam niedaleko w Jeleniej Górze:-) Przepis na sałatkę rewelacyjny – dziś wypróbuje na moim męzu ;-) Doskonała kompozycja smaków !!!

  2. Kuba pisze:

    Paula, wcale się nie dziwie :-)

    Mania, mnie kozi smakuje, pod warunkiem, że nie nazywam go oscypkiem, a po prostu serkiem. Oscypek kozi to tak jak kotlet schabowy z soi :-)

    Majana, no to koniecznie musisz tam znowu pojechac, bo to piękna okolica. Naprawde fajne miasteczko!

  3. majana pisze:

    Byłam w Szklarskiej Porębie raz, na szkolnej wycieczce , jeszcze w podstawówce, więc dość dawno temu. Podobało mi się tam bardzo.Chętnie bym kiedyś się znowu wybrała.

    Pozdrawiam:)

  4. mania179 pisze:

    Raz byłam w Szklarskiej, dawno, dawno. A oscypka lubię, tylko ten z koziego akurat mi nie podchodzi… ;)

  5. Paula pisze:

    na taki oscypek to i ja bym się skusiła :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top