Bardzo lubię boczniaki i tak naprawdę oprócz pieczarek to jedyne grzyby, których jedzenie sprawiło mi dotąd większą przyjemność. Zazwyczaj obtaczam je w jajku i bułce tartej, jednak od czasu do czasu smażę boczniaki w cieście naleśnikowym. To bardzo proste i smaczne danie, które serdecznie polecam.
przepis a boczniaki w cieście naleśnikowym
składniki:
- opakowanie boczniaków
- szklanka mąki
- 2/3 szklanki mleka
- 2/3 szklanki wody gazowanej
- 2 jajka
- szczypta soli
przygotowanie:
- Zaczynamy od opłukania grzybów. Osuszamy je następnie na ręczniku papierowym.
- Pozostałe składniki mieszamy ze sobą do otrzymania jednolitego ciasta.
- Boczniaki maczamy w cieście i układamy na rozgrzanej patelni.
- Smażymy z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!