Dziś zapraszam na idealną jesienną zupę. Taki barszcz doskonale rozgrzewa i daje solidną porcję energii, której często brakuje nam w te szare popołudnia.
Przepis na barszcz ukraiński
Składniki:
- 1 l bulionu wołowego
- 200 ml pulpy pomidorowej
- 3 duże buraki
- 4 średnie ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g fasoli jaś
- 100 ml śmietany
Przygotowanie:
- Fasolę namaczamy dzień wcześniej i zostawiamy na noc w zalewie.
- Następnego dnia odcedzamy ją i zalewamy bulionem. Dodajemy połowę startych buraków i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości.
- Na patelni szklimy cebulę, a następnie dodajemy resztę buraków oraz starte marchewki, pietruszkę i posiekany czosnek. Całość dusimy na małym ogniu kilka minut, po czym dodajemy pulpę.
- Doprawiamy lekko solą i pieprzem oraz odrobiną cukru.
- Po kolejnych kilku minutach przekładamy całość do garnka z bulionem i gotujemy 30 min.
- Przed podaniem zabielamy śmietaną.
Smacznego!
Uwielbiam barszcz ukraiński, oj pamiętam jaki pyszny gotowała moja babcia:) pozdrawiam
Bardzo lubię barszcz ukraiński, nawet wczoraj rozmawiałam o nim z koleżanką :). Chyba ugotuję też, bo to pyszna zupa :)
Pozdrawiam :)