Gołąbki wegańskie z kaszą gryczaną

na 25 marca 2016 Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Uwielbiam gołąbki, ale od ich przygotowywania odstręcza mnie czasochłonność. Samo obgotowanie kapusty zajmuje sporo czasu, a o tego jeszcze za zawijanie. Urobić się można po łokcie. Ale czasem warto trochę się pomęczyć, bo efekt może być naprawdę bardzo smakowity. Tym bardziej, że można nieco ułatwić sobie życie i zamiast zwykłej kapusty użyć pekińskiej lub włoskiej. Ja tym razem, robiąc gołąbki wegańskie z kaszą gryczaną, wybrałem kapustę pekińską.

golabki

przepis na gołąbki z kaszą gryczaną

składniki:

  • szklanka kaszy gryczanej
  • 1 średnia cebula
  • 400 g pieczarek
  • włoszczyzna
  • kapusta pekińska

przygotowanie:

  1. Zaczynamy od kaszy. Zalewamy ją dwoma szklankami wody, lekko solimy i gotujemy, aż całkiem zaabsorbuje płyn.
  2. Włoszczyznę obieramy i gotujemy w niewielkiej ilości osolonej wody, aż warzywa zmiękną.
  3. Cebulę drobno siekamy i szklimy na odrobinie oleju. Dodajemy obrane i pokrojone drobno pieczarki. Całość razem przesmażamy kilka minut.
  4. Bulion odlewamy, a warzywa wyjmujemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W zależności czy odpowiada Wam smak, możecie któreś z warzyw pominąć, ja na przykład starłem tylko marchewkę.
  5. Warzywa i kaszę dodajemy do cebuli z pieczarkami i doprawiamy do smaku.
  6. Obcinamy końcówkę (jakieś 2 cm) kapusty pekińskiej i oddzielamy liście. Wrzucamy je partiami po kilka sztuk do lekko osolonego wrzątku i parzymy około minutę.
  7. Nakładamy farsz na liście i zawijamy. Jeśli liść będzie za wąski, można użyć dwóch.
  8. Gołąbki układamy ciasno w garnku i zalewamy bulionem.
  9. Przykrywamy pozostałymi liśćmi i dusimy na wolnym ogniu około 30 minut.

Smacznego!

Tagi: , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na Google Plus Dołącz do fanów na YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top