Parfait truskawkowy

na 23 czerwca 2013 2 komentarze
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Mamy chyba szczyt sezonu na truskawki i w tych dniach kupić można najsmaczniejsze w tym roku owoce. Ja zajadam się nimi codziennie, bo wiem, że niedługo będzie to trwało i znów przyjdzie nam czekać okrągły rok.

Tym razem postanowiłem użyć truskawek do przygotowania pysznego deseru zwanego z francuska parfait (wymawiamy „parfe”). Zwrot ten w języku polskim oznacza „doskonały” co nieźle odzwierciedla jego jakość. Idealna pozycja na upalne dni – przed podaniem koniecznie należy go zmrozić przez około 3-6 godziny.

parfait truskawkowy

przepis na parfait truskawkowe

składniki:

  • 100 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 60 g brązowego cukru
  • 1 opakowanie (ok. 30 g) cukru waniliowego
  • 200 g śmietany 30-36%
  • 1 tabliczka (100 g) białej czekolady
  • 500 g truskawek

przygotowanie:

Mleko wlewamy do rondelka i zagotowujemy.
Żółtka ucieramy z ok. 40 g brązowego i opakowaniem cukru waniliowym w metalowej misie. Miskę następnie ustawiamy nad wrzącą wodą.
Do żółtek dodajemy mleko i mieszamy na parze do czasu, aż krem zgęstnieje. Wtedy dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do jej rozpuszczenia i zmieszania z kremem.
Śmietanę po schłodzeniu ubijamy i delikatnie mieszamy z ostudzonym kremem.
Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy w połówki (mniejsze owoce) lub ćwiartki (większe).
Połowę truskawek mieszamy z kremem i nakładamy do naczynia (użyłem szklanej misy, ale mogą być też kokilki lub kieliszki). Chłodzimy w zamrażalniku około 3 godziny.
Pozostałe truskawki zasypujemy resztą cukru i odstawiamy na czas gdy deser będzie się chłodził. Przed podaniem rozgniatamy je widelcem uzyskując coś w rodzaju sosu truskawkowego.
Parfait podajemy z przygotowanym sosem truskawkowym.
Smacznego!

Tagi:

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

2 komentarze

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. gin pisze:

    Mmm, coś cudownego :) Idealne na upalne dni :)

  2. Luka pisze:

    Pyszności, idealny deser na upalne dni, ja robiłam wczoraj parfait waniliowe z malinami(,kuchnia lidla,), pychota :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top