Ciasto 3 bit

na 23 marca 2013 10 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Już od jakiegoś czasu przymierzaliśmy się, by przygotować ciasto 3 bit i w końcu udało się za nie zabrać. Ciasto jest bardzo smaczne i pozostawia dużo przestrzeni do własnych modyfikacji – można przygotować je w wersji słodszej niż poniższa, lżejszej, a nawet czekoladowej lub jakiejkolwiek innej. Zamiast gotowej masy kajmakowej można samemu ugotować puszkę słodkiego mleka skondensowanego. Tak samo można przygotować masę karpatkową domowymi metodami. Tak czy inaczej, ciasto będzie Wam smakowało, o czym jestem przekonany.

ciasto 3bit 1

przepis na Ciasto 3bit

składniki na formę 24×24 cm:

  • 300 g herbatników typu petit
  • puszka masy kajmakowej
  • opakowanie kremu karpatkowego
  • 500 ml mleka
  • 100 g masła
  • 600 ml śmietany 30%
  • 2 śmietanfixy
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • tabliczka gorzkiej czekolady

przygotowanie:

Masę kajmakową przekładamy do garnka i lekko podgrzewamy, aby łatwiej było ją nakładać.
Masę karpatkową przygotowujemy zgodnie z przepisem. W moim wypadku należało rozpuścić ją w odrobinie mleka, a następnie dodać do podgrzanej reszty mleka. Po lekkim przestudzeniu zmiksować z miękkim masłem do połączenia się składników.
Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietanfix (można z nich zrezygnować, ale chodzi o to, żeby śmietana miała sztywną konsystencję.
Dno formy wykładamy warstwą herbatników, na którą nakładamy masę kajmakową.
Układamy kolejną warstwę herbatników, którą przykrywamy masą karpatkową.
Na ostatniej już warstwie herbatników równomiernie rozsmarowujemy bitą śmietanę, a całość obsypujemy startą czekoladą.
Przed podaniem chłodzimy minimum godzinę w lodówce.
Smacznego!

ciasto 3bit 2

(Visited 50 times, 1 visits today)

Tagi: , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

10 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Aga pisze:

    To moje ciasto popisowe:)już od kilku lat je robię. Jeśli chodzi o mase kajmakową to wystarczy ją zmiksować bezpośrednio w puszce też będzie łatwo ją rozsmarować:)dodatkowo przekładam na zmianę ze słonymi krakersami: petitki- masa budyniowa- krakersy- masa kajmakowa- petitki- masa budyniowa- krakersy i petitki na zmianę- bita smietana- starta czekolada:)rewelacja i szybko się robi:)pozdrawiam

  2. naleśniki pisze:

    delicje:) wygląda bajecznie ;d

  3. Majana pisze:

    Tak, to zdecydowanie pyszne ciasto ! Robiłam je kilkakrotnie, zawsze wszystkim smakuje:)
    Pozdrowienia:)

  4. dorota pisze:

    Świetne Ci wyszło. Ja dzisiaj też wstawiłam 3 bit wersję czekoladową.

  5. mniam, jedno z moich ulubionych ciast :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top