Szybki deser z truskawkami i mascarpone

na 9 czerwca 2012 Wpis skomentowano 4 razy.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...Loading...

Sezon na truskawki w pełni, zapraszam więc dziś na deser, którego przygotowanie jest bajecznie proste. Podpatrzyłem go u mojej Siostry, a później w kawiarni Mebloteka Yellow, gdzie serwowano go jako danie konkursowe z okazji Festiwalu Dobrego Smaku.

przepis na szybki deser z truskawkami i mascarpone

składniki:

  • 250 g mascarpone
  • 300 g truskawek
  • 100 g ciastek digestive lub zwykłych herbatników
  • łyżka cukru pudru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

przygotowanie:

  1. Truskawki po usunięciu szypułek miksujemy blenderem na gładki mus i doprowadzamy do wrzenia. Można je dosłodzić, ale ja osobiście wolę ich naturalny smak słodko-kwaśny. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mus ponownie miksujemy tak by rozbić grudki z mąki.
  2. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Można dodać więcej cukru, jeśli ktoś woli.
  3. Ciasteczka kruszymy i wsypujemy na dno pucharków.
  4. Na ciasteczka wykładamy mascarpone, na wierzch ostudzony mus truskawkowy.
  5. Chłodzimy desery kilka godzin w lodówce.

Smacznego!

Tagi: ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na Google Plus Dołącz do fanów na YouTube

Wpis skomentowano 4 razy.

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Goga pisze:

    Na pewno pyszny i do tego pięknie się prezentuje, ja zamiast herbatników dodaję ciasteczka owsiane(te z lidla są super chrupiące).

  2. Majana pisze:

    Lubię takie desery. Pyszności :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top